Egypárti szavazás kicsiben

Bírósághoz fordult a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Az érdekképviselet azt kérte, hogy semmisítsék meg több Metro áruházban a november közepi üzemi tanácsi választások végeredményét.

A szakszervezet szerint ugyanis igencsak sajátos módon kampányolt a régi üzemi tanács a választásokra: két áruházban is – Szegeden és Debrecenben – a szavazás előtt kifüggesztett dolgozói értesítőben kizárólag a már meglévő, a KASZ szerint a cégvezetéssel jó kapcsolatot ápoló testület nyolc jelöltje volt a listán, míg a kereskedelmi szakszervezet által delegált ötöt „lefelejtették” róla.

A szakszervezet ugyan figyelmeztette a helyi szervezőket, hogy a helyi jelöltekkel azonos elbírálás alá eső megjelenítést kérnek a hirdetményben, ám csak az egyik – a szegedi – áruházban távolították el az egyoldalú tájékoztatót, a debreceniben nem. A KASZ emellett szeretett volna megfigyelőként jelen lenni a szavazáson, amit a szervezet álláspontja szerint a törvény nem tilt, ám ezt a vállalat vezetősége megtagadta, mondván: csak „felesleges zavart okozna” egy vagy több megfigyelő jelenléte.

Ezek után a debreceni áruházban többségében a nem szakszervezeti jelöltek kerültek be az üzemi tanácsba. A KASZ szerint arról van szó, hogy a régi testület így próbálta meg saját jelöltjeit helyzetbe hozni a szakszervezettel szemben. Megkeresésünkre a Metrónál elmondták: tény, hogy a választási bizottságot az üzemi tanács hozza létre, de a választási bizottságba a szakszervezeti tagok is bekerültek, méghozzá háromból két tagot a szakszervezet delegált.

A Metro ugyanakkor kiemelte: az üzemi tanács választásának lebonyolításába a munkáltatónak nincs és nem is lehet semmiféle beleszólása, ezzel kapcsolatban nincs feladata vagy kötelessége. Pontosan emiatt nem avatkozott be a tanács és a szakszervezet közötti vitába a cégvezetés, amikor a KASZ megkereste az „egypárti” választási plakátokkal kapcsolatban. Azt javasolták a KASZ-nak, hogy ők is tegyenek ki külön plakátot, de ezzel a lehetőséggel a szakszervezet tagjai nem éltek.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem engedték be a választásokra a szakszervezet megfigyelőit, a Metro azzal érvelt: a választási bizottságokban szakszervezeti tagok is ültek. A KASZ-nál elmondták: volt olyan áruház, ahol így volt, de olyan is akadt, ahol egyáltalán nem jutott szakszervezeti tag a testületbe. A kérdéses debreceni áruházban például héttagú volt a választási bizottság, ott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete részéről mindössze egy fő volt jelen, miközben az érdekképviselet arányosabb jelenlétet szeretett volna.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.