Bill Gates visszavette és megőrizte első helyét

A gazdagok még gazdagabbak lettek 2013-ban, a világ háromszáz legtehetősebb üzletembere együttvéve 524 milliárd dollárral 3700 milliárdra tudta gyarapítani vagyonát – derül ki a Bloomberg összesítéséből.

A leggazdagabb továbbra is Bill Gates, a Microsoft számítástechnikai óriás alapító-elnöke, aki egyben az év nyertese címet is hazavihette, hiszen befektetései 15,8 milliárd dollárral 78,5 milliárdra nőttek. A tavalyi tőzsdei rali pozitívan érintette Gates portfóliójának többi elemét is, így a Canadian National Railway vasúttársaság, illetve az Ecolab egészségügyi termékgyártó árfolyam-emelkedése is milliárdokat hozott a cégekben meghatározó tulajdonnal rendelkező üzletember számára.

Előbbi részvénye 34, utóbbié 45 százalékkal emelkedett. A napi ügyek intézésétől visszavonult Gates befektetéseit – aki több mint három tucat vállalkozás részvényeiből tárazott be – a Cascade Investment nevű cége kezeli. Ha elutazik, szállásra sem lehet gondja, mivel a Four Seasons Hotels is részben az övé, a nyaraláson készített képeit pedig a Corbis fényképarchiváló vállalkozása teheti örök emlékké. Gates tehát meglehetősen sok lábon áll, vagyonának már kevesebb mint negyede köthető a Microsofthoz. A karitatív tevékenységéről ismert vállalkozó tavaly 28 milliárd dollárt adományozott a Bill & Melinda Gates Alapítványnak.

Az 58 éves Gates egyébként májusban szerezte vissza az első helyet Carlos Slim mexikói telekommágnástól, az America Movil mobilszolgáltató tulajdonosától, aki 1,4 milliárd dollárt veszített tavaly. A Latin-Amerika távközlésében piacvezető Slim cégét tavasszal érte a legnagyobb csapás, amikor is hazája kongresszusa a piacnyitást, ezzel a többi szereplő térnyerését bátorító törvényt fogadott el, 12 százalékkal leértékelve ezzel az America Movil árfolyamát. A cég azonban európai befektetéseinek köszönhetően az év végén kétszázalékos plusszal tudott zárni, ezzel – szilveszterkor – 73,8 milliárd dolláron rögzítve Slim cégbirodalmának vagyonát.

A vezető duó messze elhúzott Európa leggazdagabb emberétől, a Zara ruházati világcége révén 66,4 milliárdos vagyont felhalmozó spanyol Amancio Ortegától, aki nem tudta ugyan megismételni 2012-ben felmutatott briliáns teljesítményét, amivel berobbant az élbolyba, de így is 15 százalékos pluszt tudott elérni. A negyedik helyet a „mindenevő” Warren Buffett bérelte ki magának, aki 13 milliárd dollárral 60,8 milliárdosra gyarapította a Berk shire Hathaway nevű befektetési társasága révén gondozott vagyonát. Mögötte az üzlettől tavaly visszavonult IKEA-alapító, svéd Ingvar Kamprad áll, ő 34 százalékkal lett gazdagabb, vagyona 53,4 milliárdos.

A lista 31. helyén találjuk Soros György nagybefektetőt, aki elsősorban a válságévekben tudott jelentős haszonra szert tenni. Mivel 2013 ebből a szempontból nem volt ideális terep a magyar származású üzletember számára, vagyona csupán 6,8 százalékkal lett nagyobb, elérve a 23 milliárd dollárt. Az amerikaiak külön sorscsapásként élhetik meg, hogy a Burger King és a Budweiser után egy harmadik ikonikus élelmiszermárkájuk is a brazil Jorge Paulo Lemann kezébe került: a Heinz ketchupgyártót éppen Warren Buffetttől sikerült megvennie, cége, a 3G Capital 29 millió dollárt fizetett érte. A második leggazdagabb latin-amerikai ezzel együtt is csak a 33. helyre futott be 22,8 milliárdos vagyonával.

A legnagyobb bukás is e kontinens szülöttjéhez fűződik: Eike Batista, aki 2012 márciusában még a világ nyolcadik leggazdagabb embere volt, mára 200 millió dolláros vagyonkájával „vegetált”. A brazil üzletember legnagyobb befektetése, az OGX Petroleo & Gas energiacég ugyanis októberben csődbe ment, Batistának ezzel 12 milliárd dollárja füstölt el. Az energiaipar feltörekvő csillaga álomvilágba ringatta részvényeseit, csakhogy a mesebeli hozamokkal és ígéretekkel elkábított befektetők ébredése keserűre sikeredett: azzal, hogy kijózanodtak és megvonták bizalmukat Batistától, láncreakciót indítottak el, ami az üzletember összes vállalkozása számára katasztrofális következményekkel járt. (Batista mellett még 69 szupergazdag vagyona csökkent 2013-ban.)

A háromszázas lista hátsó fertályán akkora a mozgás, hogy a Bloomberg csak a leggazdagabb kétszázról közöl nyilvános adatokat, e szerint az utolsó helyen 6,8 milliárd dollárral Sumner Redstone, a világ negyedik legnagyobb médiavállalkozása, az amerikai CBS-t is birtokló Viacom elnöke szerepel, aki egy hatvanszázalékos részvényfelértékelődésnek köszönheti a megtiszteltetést.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.