Hárman ellenőrzik, hogy ki a megbízható

Háromtagú döntés-előkészítő bizottság véleményezi majd a játékkaszinók üzemeltetésére érkező ajánlatokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter december utolsó napján megjelent, január elsejétől hatályos utasítása értelmében – számolt be az MTI.

 A grémium vezetője a nemzetgazdasági tárca kabinetfőnöke (jelenleg Rákossy Balázs), a testület másik két tagja az adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár, valamint a jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár (előbbi most Pankucsi Zoltán, utóbbi Jármai Péter). A bizottság az ajánlat elbírálásához és a koncessziós szerződés megkötéséhez is véleményt készít.

Mint korábban beszámoltunk, a parlament 2012 októberében törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépeket azóta csak játékkaszinókban lehet működtetni. Az Országgyűlés december 10-én tizenegy játékkaszinó és bennük összesen 3300 nyerőgép működését engedélyezte Magyarországon.

A törvény szerint ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehet üzemeltetni, azzal a megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében együttvéve legfeljebb ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig hármat-hármat. A kaszinókban egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működhet. Mivel jelenleg három kaszinó üzemel Magyarországon, a törvény alapján még nyolc új termet lehet nyitni.

Eközben a parlament egy másik jogszabályban felhatalmazta a nemzetgazdasági minisztert, hogy kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is köthessen koncessziós szerződést cégenként legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel. A törvény meghatározza, hogy milyen feltételek teljesítése esetén számít egy vállalkozás megbízhatónak – a most létrehozott bizottság feladata lényegében az, hogy ellenőrizze, az adott cég megfelel-e ezeknek a kritériumoknak.

Az előírások szerint egyébként egy társaság a többi között akkor minősülhet megbízhatónak, ha minden adót és járulékot időben befizetett, átlátható a tulajdonosi háttere, és legalább tíz éve foglalkozik szerencsejáték-szervezéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.