Távhőcégek baráti tűz alatt

Másodfokon jogerőssé vált a budaörsi távhőszolgáltató elleni büntetés. Az önkormányzati cégnek több mint százmillió forintot tényleg ki kell fizetnie a fogyasztóknak, mert nem felelt meg a számla formátumáról szóló előírásoknak – tudtuk meg.

Hasonló sors várhat a váci és az egyik nyíregyházi távhőcégre is. Püspökladány, Dunakeszi és Szigetvár szintén a listán van, az utóbbi város fellebbezése viszont másodfokon meghallgatásra talált. Százhalombatta a másodfokra vár, Tiszaújvárosról, Makóról nem tudni fejleményt. Egyre több önkormányzati cég fizet milliókat, mert nem tudta pontosan követni a központi akaratot. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) másodfokon elutasította a BTG Budaörsi Településgazdálkodási Kft. keresetét.

Németh Szilárdnak mindig is fontos volt a dizájn
Németh Szilárdnak mindig is fontos volt a dizájn FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD

Így jogerőssé vált a fogyasztóvédők elsőfokú, a számla kinézetét kifogásoló határozata. Ez százmilliós kötbérfizetéssel jár – tudtuk meg Wittinghoff Tamás polgármestertől. Azt, hogy ne tartották volna be Németh Szilárd fideszes rezsibiztos – sokat változó és többfajta értelmezést lehetővé tevő – számlaképszabályait, a polgármester továbbra is tagadja.

Elmondása szerint náluk a hatóság azt kifogásolta, hogy a rezsibokszban az éves, illetve a havi rezsicsökkentési mértéket nem bruttóban tüntették fel, hanem nettó ár plusz áfa formában. A Budaörs Fejlődéséért Egyesület színeiben politizáló, korábban SZDSZ-es polgármester úgy látja, erről a törvény nem rendelkezett pontosan. Ezért bírósághoz fordulnak. Mivel a büntetés jelen állás szerint jogerős, végrehajtható, a bíróságtól ideiglenes intézkedésként annak azonnali felfüggesztését kérik.

A polgármester határozottan visszautasította azt a kérdésünket, hogy ha mégis fizetni kell, azt a tavaly 1,9 milliárdos forgalmat és négymilliós nyereséget elérő cég – avagy a város – miből állná. Biztos benne, hogy a bíróság végül nekik ad igazat, így ilyen eshetőségre nem számítanak – szögezte le Wittinghoff Tamás.

Információnk szerint az NFH mint másodfokú szerv a néhány száz nyíregyházi lakást ellátó, magántulajdonú Energocoop érveit sem fogadta el. Annak ugyan csak néhány millió forintot kell fizetnie, ám az ország egyik legkisebb – más, például felújítási tevékenységet is végző – távhőszolgáltatójaként ez is kifizethetetlennek látszó terheket ró rá. Mindazonáltal ez a cég is bírósághoz fordul.

Iparági értesüléseink szerint a váci távhőszolgáltatónál is hasonló a helyzet. Miután szeptemberben Tarnai Richárd, a Pest megyei fogyasztóvédelmi hatóságot irányító KDNP-képviselő a társaságot megnevezte, Rakonczai Róbert ügyvezető lapunkat arról tájékoztatta, nem ismerik el a jogszabálysértést. Azt is vitatta, hogy összes fogyasztói számlájukkal gond lett volna, szerinte a hatóság 24 millió és nem a tájékoztatón elhangzott 56 millió forint kötbérrel fenyegeti őket. Októberben lapunk megkeresésére Pető Tibor, a váci önkormányzat fideszes alpolgármestere védelmébe vette a kft.-t, mondván: a rezsicsökkentés Magyarország és Vác sikere, amit a fogyasztóvédelmi döntés beárnyékol. Úgy véli, mivel a számlaformátumot mindenben a törvények, illetve az NFH útmutatásai alapján alakították ki, ha ez hibádzik, arról a hatóság tehet. Szerinte az ügy nem igényel a Fideszen belüli egyeztetést. Most is kerestük őket, de már egyiküket sem értük el.

A megbüntetettek körében a szintén helyhatósági hátterű Szákom Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft.-t fenyegeti a legnagyobb, mintegy 130 milliós kötbér, mert a hibásnak tartott számlákat három hónapon keresztül kapta a több mint négyezer ügyfél. Janovszky Károly ügyvezető tájékoztatása szerint még nem ismerik a másodfokú döntést.

Miközben az elmúlt hónapokban egyes megyei fideszes fogyasztóvédelmi vezetők büszkén jelentették, hogy területükön senki sem szegte meg a számlakép-előírásokat – például Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Heves megyében –, a többi érintett cég nevét az első, Pest megyére összpontosító tájékoztató óta nem hozták nyilvánosságra. A rajtakapott cégek számát illetően szintén tapasztaltunk némi bizonytalanságot. Míg Németh Szilárd a vizsgálatok megkezdése után pár nappal tíz érintettről jelentett, később az NFH kilenc első fokon megbüntetett és további két vizsgált társaságról számolt be lapunknak. A szám ma már egységesen kilenc.

Makón most nem leltünk nyilatkozóra. Számításunk szerint a Csongrád megyei településen mintegy 800 fogyasztójuk után körülbelül 16 millió forint kötbér fenyegethet, mert – az ügyvezető korábbi tájékoztatásából következően – a fogyasztóvédők kéthavi számlát találhattak problémásnak.

A Tiszaújvárosi Tiszaszolg 2004 elleni eljárásról lapunk számolt be elsőként. Ott a viszonylag jelentős számú, mintegy 5500 háztartás után a kötbér mértéke 55 milliós lehet. A társaságnál a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem nyilatkoztak.

Az NFH-tól több, eddig nyilvánosságra nem került számlaképeljárásról is tájékoztatást kaptunk. Első fokon Dunakeszi, Szigetvár és Püspökladány távhőcége is bűnösnek találtatott. Valamennyi önkormányzati tulajdonosa fideszes irányítású. A Dunakeszi Közüzemi Kft. ügyvezetője, Homolya József a folyamatban lévő eljárásra tekintettel tért ki a nyilatkozat elől. Csaknem 2600 távhőfogyasztójukból kiindulva büntetésük 26 milliósra tehető. A cég tavalyi mérlege 1,1 milliárdos árbevétel mellett nyolcmilliós nyereséget mutat.

A Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője, Varga Lajos lapunknak annyit üzent: ügyükben zajlik az eljárás, ezalatt nem tartaná etikusnak a nyilatkozatot. Itt számításunk szerint a lakosoknak fizetendő kötbér hétmillió forint körül lehet. A kiterjedt tevékenységű cégnél tavaly hatszázmilliós éves árbevételhez kétmilliós nyereség társult.

A kétszázötvenmilliós árbevételű, hárommilliós nyereségű Szigetvári Távhőt a hatóság mintegy kilencmillió kötbér megfizetésére kötelezte. Berecz János ügyvezető lapunkat arról tájékoztatta, hogy a másodfokú hatóság elfogadta érvelésüket, és megsemmisítette a kötbérbüntetést. Az elsőfokú hatóság olyan szabály megsértését rótta fel nekik, amely akkor még nem is volt érvényben.

Iparági forrásaink megneveztek olyan cégeket is, amelyek „megúszták egy ejnyebejnyével”. Olyan társaságról is tudni, amelynek a számlaképe megegyezett a megbüntetettekével, a hatóság mégsem ítélte problémásnak.

Az októberben még vizsgálat alatt álló további két távhőcég ügye is „felmentéssel” végződhetett. A felmentett távhőcégek fogyasztóit talán lelombozza, hogy számlájuk színárnyalat- vagy szövegezési problémái miatt mégsem kapnak tízezer forintot. De emiatt legalább nem áll le a fűtés a lakásukban. Németh Szilárd azóta egyébként lényegében törölte a számlánkénti tízezer forintos kötbérszabályt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.