Maradt még erő

A tőzsde volt 2013-ban a hozamvadászat legkedveltebb terepe: a forgalom, a parkettre lépő új cégek száma és a kibocsátások volumene, a vezető indexek lendületes emelkedése mind a 2007-es válság előtti időket idézte.

Az ötszáz vezető nagyvállalat teljesítményét leíró amerikai S & P index például 27 százalékot erősödött egy év alatt, és elemzők szerint még bő 15 százaléknyi tartalék biztosan benne van. Ahogy a többi, két számjegyű bővülést produkáló indexben is. A pozitív hangulathoz két tényező járult hozzá kiemelkedő mértékben: egyfelől az amerikai jegybanki kötvényvásárlási program, amely havi ütemezésben 85-85 milliárd dollárt öntött a piacokra, másfelől a tőzsdén szereplő vállalatok egyre megbízhatóbb profittermelő képessége, ami az árfolyamok alakulásán is bőven meglátszott.

A tőzsdék mellett szólt még az általános kamatolvadás, a nulla százalékhoz közelítő szinteken már csak minimális nyereséget lehetett elérni a vezető devizákon, úgyhogy aki látványosabban szerette volna gyarapítani megtakarításait, annak a részvények felé kellett vennie az irányt.

Az amerikai Fed kötvényvásárlásai nyomán tavaly szeptember óta folyamatos a pénzbőség a piacokon, és a hangulaton az sem rontott számottevően, hogy januártól tízmilliárddal csökkentik az erre szánt keretet. Az év folyamán az a paradox helyzet alakult ki, hogy minél jobb eredmények érkeztek az amerikai gazdaság felől, annál rosszabb lett a hangulat a börzén, mert a befektetők attól tartottak, hogy ha önjáróvá válik a rendszer, és nem lesz már szükség a jegybanki bankókra, akkor az a havi fix összeg nagyon fog hiányozni a parkettről.

Különösen májusban volt fagyos a helyzet, amikor a jövő hónapban leköszönő Ben Bernanke Fed-elnök először vetette fel hivatalosan is a programból való kivonulás lehetőségét, jókora turbulenciát okozva ezzel a piacokon.

A december közepi Fed-döntést azonban már higgadtan, optimizmussal fogadták a befektetők, belátva, hogy a daliás időknek is vége szakad egyszer. Az elemzők egyöntetű véleménye szerint azonban a szorosabbra húzott nadrágszíj ellenére is folytatódik a tőzsdék erősödése 2014-ben, de ekkor már a lassan, de biztosan elérkező konjunktúrából is jobban profitálhatnak a befektetők. Ők az idén 190 milliárd dollárért vásárolhattak a frissen bevezetett cégek papírjaiból, míg jövőre már 225 milliárd dollárra becsülik a börzén megjelenő új vállalatok által felkínált részvénypakettek összértékét, illetve a régi tőzsdecégek forrásbevonási igényét. A Bloomberg összesítése szerint az idei 56 milliárd után az amerikai piacon 75 milliárd dollár értékben bővül a kínálat.

A 2013-as év amerikai slágere a Twitter közösségi szolgáltató és a Hilton Worldwide Holdings szállodalánc tőzsdei megjelenése volt, előbbi 2,7, utóbbi 2,1 milliárd dollárt kasszírozhatott a részvényeiért. Kettejük közé ékelődött a Pfizer gyógyszeripari óriás egyik részlegének, a Zoetisnek a 2,6 milliárdos részvénykibocsátása, míg a pálmát a Magyarországon kevéssé ismert Plains GP Holding vitte el, az olajcég 2,9 milliárdot vihetett haza. (Bár a Twitter látványosat bukott a múlt héten – lásd keretes anyagunkat.) Az új cégek fogadtatása is sokkal kedvezőbb volt, globális átlagban 28 százalékkal erősödött az árfolyamuk a kibocsátást követően.

A százmillió dollár fölötti amerikai kibocsátásoknál 21 százalékos átlagos emelkedést hozott az első kereskedési nap – írja a Bloomberg. Ennél magasabbat – 65 százalékot – legutóbb 2000-ben, az internetes buborék kidurranása előtt mértek. Igazán nagy tőzsdei kudarcra – mint amilyent a Facebook produkált tavaly májusban – nem is emlékeznek az elemzők. Az új évben is lesznek hatalmas érdeklődéssel övezett kibocsátások, például a Hutchison Whampoa kínai ipari konglomerátum kiskereskedelmi ága, a harminc országban 11 ezer áruházzal jelen lévő A. S.Watson & Co. Ázsiában debütál, de részvényeit Londonban is jegyzik majd.

A világ legnagyobb internetes kereskedelmi piacterét üzemeltető, szintén kínai Alibaba is megpróbálkozik a tőzsdével, noha ezen szándékának hivatalos jelét eddig még nem adta. Különösen Kínára lesz érdemes figyelni, ahol a kormány 15 hónapos tiltást követően ismét engedélyezi az új tőzsdecégek megjelenését, ott 760 vállalat 11 milliárd dollár összértékű részvénykibocsátása valósulhat meg a jövő év közepéig.

Szárnyaszegetté vált a Twitter

Termetes, 13 százalékos esést produkáltak a Twitter mikroblog részvényei a pénteki New York-i kereskedésben: a nyitásban még 73 dollár fölött álló papír 63,7 dolláros árfolyamon zárt. Egyetlen nap alatt 5,2 milliárd dollárt veszített értékéből az üzenetküldő szolgáltatásairól világhírűvé vált cég. A részvényesek Benjamin Schachtert, a Macquarie csoport elemzőjét átkozhatják, ő ugyanis cége részéről leminősítette a Twittert a minden reális alapot nélkülöző árfolyam-emelkedés láttán. Aki a kibocsátáskori értéken jutott papírjaihoz, az másfél hónap alatt majdnem megtriplázta befektetését, most a csúcs közelében szállhat ki. Megjegyzendő, hogy a Twitter vezetése sem fogalmazott meg irreális növekedési ígéreteket: először 2014 negyedik negyedévében ígért például nyereségességet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.