Harmincéves évforduló

Az SOS Gyermekfalu, amely hazánkban idén ünnepelte 30. évfordulóját, fennállása óta mintegy 600 gyermek számára nyújtott szerető gondoskodást és családi környezetet. A születésnap apropójából útjára indult egy új, online adománygyűjtő alkalmazás is, amely a közösségi média használóit célozza meg.

Az első magyarországi SOS Gyermekfalu alapkövét 1983-ban Battonyán rakták le. A szervezet története azonban ennél jóval régebbre nyúlik vissza: Hermann Gmeiner 1949-ben, Ausztriában indította útjára az SOS Gyermekfalu mozgalmat, az jelenleg a világ 133 országában működik.

Gmeiner alapgondolata ma is korszerű: a valamilyen súlyos ok miatt vér szerinti családjukat vesztett gyerekeknek szerető családi környezetben kell felnőniük ahhoz, hogy boldog, sikeres felnőttekké válhassanak. A világszerte működő közel ötszáz SOS Gyermekfalu 24 éves korig nyújt szerető otthont és családot az ilyen sorsú gyermekeknek.

Egy-egy hivatásos nevelőszülő, az SOS anya 6-8 gyermeket nevel, így a gyermekfalvak házaiban az élet épp olyan, mint egy igazi nagycsaládban. A gyerekek vér szerinti és SOS testvéreikkel együtt nevelkednek a biztonságot nyújtó közösségben, ahol fejlődésüket pedagógusok, nevelők is segítik. Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának védőszárnyai alatt napjainkban mintegy négyszáz gyermek és fiatal él három gyermekfaluban (Battonya, Kecskemét, Kőszeg) és négy ifjúsági házban (Szeged, Lajosmizse, Sé, Kecskemét).

Gmeier kezdeményezésének helyességét pedig az a közelmúltban végzett szociológiai felmérés igazolja, miszerint azok, akik már megkezdték önálló, felnőtt életüket, épp olyan sikeresek, mint bárki más: ugyanolyan arányban szereztek szakmát, érettségit és diplomát, mint akik a vér szerinti családjukban nevelkedtek. A közelmúltban az alapítvány online adománygyűjtő programot indított el (www.apropo.sos.hu). Ennek segítségével a közösségi oldalak „véleményvezérei” gyűjthetnek a gyermekeknek – legyen az szülinapi buli, szerdai meccsnézés, jótékonysági koncert vagy bármilyen program, amellyel meg lehet mozgatni a baráti, ismerősi szálakat.

Etikus adománygyűjtés

Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa vallási és politikai elkötelezettségtől mentes közhasznú civilszervezet, amely adományokból tartja fenn a gyermekfalvakat és a lakásotthonokat. Az SOS Gyermekfalu idén is elnyerte az Etikus Adománygyűjtő Szervezet minősítést, mivel minden forintot bármikor ellenőrizhető módon, átláthatóan használ fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.