Fontos a helyes mobilhasználat

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) minden évben díjazza az önkéntességet. Célja, hogy vonzóvá tegye a tevékenységet és elősegítse, hogy az önkéntes segítség társadalmi megítélése kedvezőbbé váljon. Idén az év vállalati önkéntes programjának díját a Magyar Telekom dolgozói által létrehozott Mobilsuli oktatói program érdemelte ki.

A Mobilsuli 2010 júliusában civil kezdeményezésre kezdte meg működését. A Telekom ügyfélkapcsolati területén dolgozó munkatársai felismerték, hogy a mobil- és internethasználó gyermekek nincsenek felkészítve a mobilkommunikációra, nem ismerik az alapvető mobilhasználat etikai és kommunikációs alapelveit, miközben a mobiltelefónia és az internetezés az életük részévé vált.

Az ismerethiány sok esetben visszafordíthatatlan károkat okoz: a szabad publikálás, a korlátlan tartalom-hozzáférés veszélyeket hordoz a fejlődésükre, szocializációjukra nézve, és akár visszaélések, rosszindulatú támadások célpontjaivá is válhatnak. A feladat adta magát: meg kell tanítani a gyerekeknek a helyes, etikus és biztonságos mobilhasználatot, azt, hogy hogyan tudnak tudatosan élni az internet nyújtotta lehetőségekkel.

A Telekom munkatársaiból verbuválódott egyesület Magyarország első olyan civilszervezete, amely az általános iskolába járó gyerekek mobiltelefonálási és internetezési szokásait vizsgálja, és erre alapozva tematikus oktatást nyújt hazai általános iskoláknak. Az iskolák az egyesület honlapján jelentkezhetnek a programban való részvételre.

A Mobilsuli sikerét igazolja, hogy az elmúlt három évben 200 iskola 450 osztályának tizennégyezer tanulója volt résztvevője az interaktív előadásnak. Jelenleg 233 önkéntes vesz részt a programban a vállalat legkülönbözőbb szakmai területeiről, munkatársak és vezetők egyaránt. Az előzményekre utalva Máthé Balázs, a Telekom vezérigazgató-helyettese, a Mobilsuli program védnöke és önkéntes oktatója kiemelte: az oktatás szükségességét sok sajnálatos példa, sikerét pedig a programra bejelentkezett több száz általános iskola igazolja.

Ami pedig a jövőt illeti, már tudható, hogy a program januártól az internetről szóló oktatási anyaggal bővül. Ennek kapcsán Tóth Zoltán, a Mobilsuli program vezetője azt hangsúlyozta, hogy a szakemberek nyújtotta speciális ismeretek kézzelfogható és mérhető segítséget jelentenek a felnövő generáció tagjai számára.

Elismert tevékenység: Az ÖKA önkéntességért díjainak átadására idén ötödik alkalommal került sor. Az Év Önkéntese díjat Zombori Zsuzsanna, az Év Önkéntes Programja díjat a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség kapta, a Budapest Bank által alapított Esélyegyenlőségért különdíjat Füredi Virág, az Év Közösségi Kezdeményezése különdíjat pedig a gyömrői Árvácskák Állatbarát Egyesület nyerte el.

Bővebben: www.otletprogram.hu

Az ismerethiány sokszor visszafordíthatatlan károkat okoz – ezek megelőzésére jött létre a program
Az ismerethiány sokszor visszafordíthatatlan károkat okoz – ezek megelőzésére jött létre a program
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.