Adna? Adjuk össze!

Különleges kezdeményezést indított útjára a NIOK Alapítvány, amelynek munkatársai arra voltak kíváncsiak, milyen témákat tart anyagi támogatásra méltónak a Facebook-társadalom.

Mit támogatna, ha lenne 5000 forintja? – tette fel a kérdést az a néhány perc alatt kitölthető, kilenc kérdésből álló kérdőív, amelyre 1106 felhasználó adott válaszokat. Mint kiderült, alig 19% azok aránya, akik pénzzel járulnának hozzá a fontosnak tartott célok megvalósulásához. 60% a legszívesebben önkéntes munkával, 22% pedig valamilyen tárgyi felajánlással vagy szolgáltatással támogatná a számára szimpatikus kezdeményezéseket. A Facebook-felhasználók 72 konkrét ötlet közül választhattak.

A válaszadók közel fele egészségügyi és szociális területre – a legtöbben kórházi eszközök beszerzésére, illetve fogyatékos gyermekek eszközkölcsönzőjére –, egyharmaduk pedig környezet-, természet- és állatvédelemre áldozna szívesen. Jó pár lehetséges válasz (pl. a magyar fociedzők külföldi tanulmányútja és a homoszexuális férfiak üldözéséről készülő film) azonban szinte senkit sem érdekelt.

Az alapítvány másik kezdeményezése egy olyan közösségi adományozó oldal elindítása, amelyen valódi célok találhatnak valódi támogatókra. – Az előzetesen megvizsgált, valós igények megvalósulását minden támogató figyelemmel kísérheti – hangsúlyozta Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány igazgatója. A tíz projekttel novemberben útjára indított www.adjukossze.hu olyan hazai közösségi adományozó oldal, amely átlátható, és minőségbiztosítással is „rendelkezik”.

Az adjukossze.hu portál alig három hét alatt a jótékonyságra nyitott internetezők kedvencévé vált – ennyi idő ugyanis elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy beteljesülhessen három civilszervezet egy-egy konkrét célja. A felajánlott pénzösszeg többnyire 2-3 ezer forint volt, de előfordult ötvenezer forintos adomány is.

Az Igazgyöngy Alapítvány számára alig 15 nap alatt sikerült összegyűjteni a tűzifára valót több mélyszegénységben élő családnak. A Van Esély Alapítvány a hajléktalanság szélén álló Péter továbbtanulására gyűjtött 150 ezer forintot – az adomány 11 óra (!) alatt gyűlt össze a tervezett 90 nap helyett. Sikeresnek bizonyult a gyömrői Árvácska Állatotthon kezdeményezése is: az adományoknak hála immár biztos nem kell fázniuk a beteg állatoknak.

A támogatandó kezdeményezések és személyek között van egy fiatal gitárzseni – aki ismeretlen segítői jóvoltából hamarosan új hangszert vásárolhat magának –, és ígéretesen alakul két további cél megvalósulása is: egy kenyai árvaotthon bővítése és a madarak élőhelyének megóvása.

Támogatói háttér: Az új portál négy kiemelt támogatója a Vodafone Magyarország Alapítvány, a Viability Net, a CCE Trust és az OTP Bank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.