Polgárőr-igazolványok 66 millióért, titokban

A vártnál lassabban készülnek az új polgárőr-igazolványok, pedig közbeszerzést sem kellett kiírni a gyártásukhoz.

Magára valamit is adó polgárőr biztosra megy papírok dolgában: az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pedig pláne nem akarta a véletlenre bízni, hogy ki készíti el a szervezet 80 ezer tagjának új igazolványait.  Gondolatot kérelem követett, és tavaly májusban az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága már ki is adta a mentesítést, a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) előírásainak megfelelő, hamisítások elleni védelemmel gazdagon ellátott okmányok közbeszerzés nélküli beszerzéséhez. Lapunk arra volt kíváncsi, a „közterületi járőr- és figyelőszolgálat, valamint jelzőőri tevékenység ellátására” jogosító plasztiklapokat ki és mennyiért készítette el.

A polgárőrök még mindig sorban állnak az okmányirodákban, de közérdekű adatigénylésünkre az OPSZ válasza megérkezett. Dr. Túrós András, a szervezet elnöke a szerződéseikhez mellékelt levelében egyértelműsítette: az igazolványok beszerzésére két év alatt nettó 52,5 millió forintot fordíthatnak. Az így bruttó mintegy 66,6 millió forintos kereten belül maradva legyártatják a chipes műanyag kártyákat, az igazolványigénylés adatrögzítéséhez és a nyilvántartáshoz szükséges számítógépprogramot szereztek be, az igazolványokra kerülő adatok feltöltésével pedig az egyetlen, hazánkban erre megfelelő minősítéssel rendelkező szervezetet bízták meg. Ennek ellenére nem titok, hogy a polgárőrök új dokumentumai a vártnál lassabban készülnek.

Az okmánycserére még mintegy 30 ezer polgárőr vár. Méghozzá azért, mert az új, elektronikus adathordozóval ellátott igazolványok elkészítése a biztonság okán összetett eljárás. Minden azzal kezdődik, hogy a polgárőr kitölti az interneten letölthető, illetve a területi polgárőrszövetségek irodavezetőinél is igényelhető igazolványigénylő adatlapot. A hitelesített dokumentummal és személyi okmányaival ezután fel kell keresnie egy okmányirodát. Itt igazolványkép készül róla, majd adatainak rögzítése után megkapja NEK azonosító számát is. Az így összegyűjtött papírokat már csak a területi polgárőrszövetségnek kell eljuttatni, ahol az adatokat begépelik az OPSZ számítógépes rendszerébe.

A Poszeidon Ügyviteli és Iktatási Rendszer licencét a polgárőrség az SDA Informatikai Zrt.-től szerezte be. A szolgáltató szerverein futó rendszer használatáért, illetve működtetésének támogatásáért havonta nettó 110 ezer forintot fizetnek. Vagyis két évre bruttó 3,35 millió forintot. Cserébe szállítójuk telepítette, beállította az informatikai rendszert, amelyet a többi között vonalkód-felismerő modullal láttak el, és aminek használatához az SDA számítógépes eszközöket is átadott. Az OPSZ-nek a hackertámadások miatt sem kell aggódnia: a karbantartás, a frissítés, a biztonsági mentés, az operációs rendszer karbantartása, a vírusmentesítés és a vírusvédelem, illetve a teljes rendszergazdai tevékenység a szállító feladata.

A polgárőrség hálózatába bekerülő adatok ellenőrzésük után az adatfeldolgozást végző Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához (KEKKH) kerülnek. Az igazolványok megszemélyesítésére hazánkban kizárólagos minősítéssel rendelkező szervezettel az OPSZ szintén a közbeszerzés szabályai alól mentesített beszerzés keretében kötött szerződést. A KEKKH az igazolványokra kerülő fényképek elkészítését, aláírások rögzítését, az adatok egymáshoz rendelését, kezelését, az elfogadott grafikai elemek használatát, majd az elkészült chipkártyák átadását 153 forintos egységáron vállalta. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az árak 2012. december 31-én sem változtak, az OPSZ az adatkezelési feladatokért összességében mintegy 12,2 millió forintot fizet.

Bármennyire összetett is a polgárőrök adatainak felvétele és kezelése, az új igazolványok műanyag kártyáit is le kell gyártania valakinek. A feladatra az OPSZ a Pénzjegynyomda Zrt.-vel állapodott meg. A lapunknak bemutatott szerződés szerint a többi között a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézete (NBSZ-SZI) feltételeinek is megfelelő chipkártyákat a társaság 597 forintos egységáron szállítja. A plasztiklapokra így 47,8 millió forint megy el. Az okmánycsere a várakozások szerint 2014 első fél évében zárulhat le.

Új robogókat is kaptak a polgárőrök. Beszerzésben eredményesek
Új robogókat is kaptak a polgárőrök. Beszerzésben eredményesek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.