Sokan nem vesznek online pénztárgépet, inkább lehúzzák a rolót

Akik nem adják fel, azoknak komoly terhet jelent az új kassza bevezetése, még az ötvenezer forintos állami támogatással is. Amit azonban csak az kap, akinél még idén működni kezd a gép.

Számtalan kisvállalkozó szünetelteti, vagy fejezi be tevékenységét idén, ezért már online adatkapcsolatra képes pénztárgépet sem rendeltek – olvasható ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményéből. Lapunk információi szerint, ha a rendelet nem módosul, mintegy százezer kereskedő bukhatja az ötvenezer forintos állami támogatást.

Sok kereskedőnek maga a pénztárgépátállás tette be végleg a kaput, az ezzel kapcsolatos költségek miatt döntöttek úgy, hogy visszaadják az ipart. Mások egyébként is befejezték volna az üzletet, mert sok helyütt az üzlet már magát sem tartotta el – ezt már a kiskereskedelmi szektort ismerő szakértőink teszik hozzá. Kiemelik: rengeteg kereskedőnek jelentenek komoly terhet – még az ötvenezer forintos állami támogatás mellett is – az átállás költségei, s akik talpon maradnak, azoknak muszáj beépíteniük az árakba az online adatkapcsolat terheit. Az adatátvitel havonta 2300 forintba kerül, s az új gépek karbantartásigénye is növeli majd a kiadásokat: teljesen új rendszerről van szó, ami ismeretlen a kereskedőknek. Az is csak a jövőben derül ki, mennyire terhelhető a NAV rendszere, hiszen a hivatalos adatok szerint ma alig több mint tízezer kassza kapcsolódik a hatóság szervereire.

Az üzembe helyezett új típusú pénztárgépek száma időközben meghaladta a tízezret – tájékoztatott a NAV, míg a szlovák gyártmányú Flexy gépeket forgalmazó ECR Trade azt közölte, hogy napi 5-600 gépet adnak ki, ezeknek a jelentős része a napokban megszemélyesítve – vagyis a NAV követelményeinek megfelelően beüzemelve –meg is kezdi működését az üzletekben. A cég továbbra is raktárról tudja kiszolgálni a kereskedőket, akár azokat is, akik a NAV felületén más gépre regisztráltak – mondta Tóth Tamás, hozzátéve: ezekben a napokban a kereskedők a karácsonyi csúcson pörögnek, nem a kasszacserével foglalkoznak.

Pedig nem árt sietniük. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint csak azok vehetik igénybe az ötvenezer forintos állami támogatást, akiknél december 31-ig megkezdi működését az online pénztárgép. Tekintve, hogy a NAV tájékoztatása szerint 120 ezernél valamivel több megrendelést regisztráltak, s mindössze a tízezret haladja meg a már üzemelő kasszák száma, s szilveszterig már csak két munkanap van, mintegy százezer kereskedő bukhatja az állami támogatást. Az ügyben jókora káosz várható.

A támogatást ugyanis a kereskedő kapja, de úgy, hogy azt a forgalmazó beszámítja a vételárba, azaz a kereskedő eleve ki sem fizeti. A forgalmazóknak január 15-ig kell megigényelniük annyiszor ötvenezer forintot az államtól, ahány kasszát eladtak az idén. A rendelet szerint a január elseje után eladott gépek után már nem fizethető ki a támogatás, vagyis két megoldás van: vagy a minisztérium módosítja a rendeletet (beismerve, hogy a határidő mégis változik), vagy a forgalmazókkal benyeletik a különbözetet, akik aztán behajthatják az ötvenezreket a kereskedőkön.

A NAV munkatársai egyébként továbbra is kiemelten ellenőrzik az online pénztárgépekre való átállást – igaz, a kereskedők jobban követik a szabályokat, mint eredetileg gondoltuk volna. Az igényelt üzembe helyezési kódok és a pénztárgép-forgalmazók adatainak összevetéséből kiszűrhetők voltak azok, akik a kód kiváltása után nem rendeltek online gépet. Ez országosan több tízezer adózót jelentett, az esetek feltárásába a hivatal minden erőt összpontosított, a pénzügyőröket is bevonva a munkába. – Az esetek jelentős részében már telefonon sikerült tisztázni, mi az oka a hiányzó megrendelésnek – írta a NAV.

Jellemzően a vállalkozás vagy az adott tevékenység szüneteltetése, illetve befejezése volt a magyarázat azokban az esetekben, ahol a mai napig sincs pénztárgép-megrendelés. Előfordult olyan vállalkozás is, amely minden vevője számára számlát állít ki ahelyett, hogy pénztárgépet használna. A szezonálisan működő cégek egy része a nyitásra időzítette a pénztárgép, vagy az adóügyi ellenőrzési egység (AEE) megrendelését, illetve üzembe helyezését, ők nem követnek el törvénysértést – írta a NAV. Az adatok egyeztetése után az is kiderült, hogy sok vállalkozó több kódot igényelt, mint ahány pénztárgépet valójában megrendelt. – A NAV adóellenőrei és pénzügyőrei a legritkább esetekben találkoztak szándékos és súlyos mulasztással, éppen ezért csak elvétve kellett bírságot kiszabniuk – tette hozzá az adóhatóság.

Az új gép ellenőrző kódos nyugtát ad
Az új gép ellenőrző kódos nyugtát ad
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.