Lesz gyógyszer és benzin is

Egyetlen üzletnek sem kell bezárnia januártól csak azért, mert nem rendelkezik az adóhivatallal (NAV) állandó, online adatkapcsolatot fenntartó pénztárgéppel – derült ki a NAV állásfoglalásából.

Ahhoz képest, hogy a kormány eredeti szándéka szerint jövő január elsejétől már minden kereskedelmi és vendéglátóegységben a NAV-hoz bekötött kasszának kellene üzemelnie, az átállás még lényegében sehol sem tart: információnk szerint tegnap szűk nyolcezer, az adóhatósághoz bekötött pénztárgép üzemelt az országban, miközben a vállalkozásoknak mostanra közel kétszázezer kasszát kellett volna lecserélniük.

Árulkodó kukac a kijelzőn: a Spar hálózatában már vannak a NAV-hoz bekötött pénztárgépek
Árulkodó kukac a kijelzőn: a Spar hálózatában már vannak a NAV-hoz bekötött pénztárgépek

Nem csoda, hogy noha Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is többször kihangsúlyozta, továbbra is január elseje az átállás határideje (az elektronikus adómemóriával rendelkező gépek esetében), végül a szakma nyomására az adóhivatal csütörtökön azt közölte: amely vállalkozás mindent megtett az átállásért, azt nem büntetik meg és nem záratják be.

A karácsonyi engedékenység jókor jött, hiszen a kereskedők, benzinkutasok, patikaláncok korábban többször is elmondták, hogy dacára mindennek, fizikai képtelenség időre átállni, mivel a legtöbbjüknek még csak engedélyezési stádiumban van a kasszarendszere. Bár időközben hat lánc – így az Auchan, az OMV, az XXXLutz, a Bauhaus, a Duty Free és a Hervis – kasszamegoldásaira is rábólintott a hatóság, még ezeknél a cégeknél is bő hetekbe telhet, mire kiépül az új, a NAV-val online szervereken kommunikálni képes hálózat.

A pénztárgépek üzembe helyezése ugyanis csak most kezdődik az érintett üzletekben. A többi cégnél azonban még így sem állnak. Úgy tudni, a nagy áruházláncok esetében a jövő év első negyedének végére lehet a piac 80 százalékát ellátni online kasszákkal. Ennek ellenére a kormány és a NAV is meglehetősen keményen lépett fel az utóbbi hetekben, így a vonatkozó jogszabályt is nemrég úgy szigorították, hogy az adóhatóság ellenőrei ismételt esetben akár egymillió forintra büntethetik a kiskereskedőt, illetve hatvan napra bezárhatják az üzletet.

Erre a benzinkutas és kereskedői lobbi is emelte a tétet, és a napokban folytatott tárgyalásokon leszögezték: ebben az esetben január elsején lehúzzák a rolót, például benzinért vagy gyógyszerért lehet menni a határ túloldalára. Valójában tehát a nagykasszáknál is ugyanaz a helyzet alakult ki, mint a hagyományos, kiskasszák esetében, ahol papíron idén májusra, majd szeptemberre kellett volna átállni, ám a kormány folyamatosan tolta ki a határidőt. Így végül a kiskasszák üzemeltetőinek szeptember 30-tól csak azt kell bizonyítaniuk, hogy bejelentkeztek az üzemeltetéshez szükséges regisztrációs kódért az adóhivatalhoz, illetve megrendelték az új pénztárgépet, és erről van igazolásuk.

Máshogy nem is igazán lehetett volna megoldani: a kiskasszák piaca most kezd felfejlődni, így becslések szerint az igények nagyobb részét tavaszra tudják kielégíteni. A NAV honlapján megjelent iránymutatás alapján januártól az összes hazai Shell-kút jogkövetőnek érezheti magát, így természetesen kinyit – szögezte le megkeresésünkre Erényi Balázs, a Shell Hungary elnöke. Az adóhatóság – megerősítve a nemzetgazdasági tárca lapunknak küldött állásfoglalását – a kutakkal szemben jogkövető magatartásnak legalábbis az üzembe helyezési kód megkérését, a megfelelő rendszer kiválasztását és megrendelését támasztja feltételül.

A több mint kétszáz hazai Shell-kút minden tekintetben megfelel e feltételeknek – szögezte le az elnök. Az általuk használt Dataking rendszer a múlt pénteken kapott engedélyt, így azt valamennyi kútjukra megrendelték – közölte. Szerinte az adóhatóság türelme a tesztelt, működő rendszerek tényleges átadásáig kitarthat. A nagy kúthálózatok közül tegnap az OMV kapott engedélyt hazai kútjainak pénztárgépeire – derült ki az engedélyezési hivatal honlapjáról. Az – ismereteink szerint cseh hátterű – fejlesztést közleménye szerint a Laurel Kft. szállította.

Kérdésünkre, hogy ha egy kúthálózat az engedélyeztetett termékre azonnal leadja a megrendelését, januártól az működhet-e egységeiben, Botos István, a Laurel képviselője általánosságban kifejtette: az úgynevezett adóügyi ellenőrzőegységek legyártása 12 hetet vesz igénybe. Ezeket megrendelhetik korábban, de a gyártás csak az engedély után indítható, mert addig a hivatal módosításokat kérhet. A tesztelés, beállítás után a szervizek munkatársai naponta néhány kúton állíthatják be a rendszert. Egy nagyobb hálózat esetében legalább másfél-két hónap szükséges az online átállásra. Úgy becsülte, egy-két próbarendszer beüzemelését leszámítva január elsején bizonyosan nem lesz több működő pénztárgép a hálózatban.

Ha egy cég minden tőle telhetőt megtett, vagyis van üzembe helyezési kódja, megrendelései, visszaigazolásai, a megrendelt rendszerére online engedélye, január elseje után is zavartalanul működtetheti kútjait – vélte. Meggyőződése szerint a jogkövető adózóknak már november óta rendelkezniük kell ezekkel. Ehhez képest a NAV mostanra elég megértő lett. Feltételei közé tartozik például a „kapcsolatfelvétel”, és ha az egyedi rendszernek még nincs engedélye, elegendő a kifejlesztésre vonatkozó megrendelés is. Ha ez sincs, akkor megteszi „más, a fentiekkel egyenértékűnek tekinthető, dokumentált magatartás, amely a kötelezettség határidőben történő teljesítésére irányuló kifejezett és komoly szándékot alátámasztja” – ellenőr legyen a talpán, aki bárkinél megállapítja ez utóbbi pont megsértését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.