Kamionkikötőt épít a Magnit

Szállítmányozó céget alapít Magyarországon a Magnit – jelentette be tegnap Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca ezer kamionból álló járműflottát és az azt kiszolgáló infrastruktúrát hoz létre Kelet-Magyarországon.

A mintegy 1500 új munkahelyet teremtő központból a Magnit az itt, illetve más európai uniós országokban vásárolt élelmiszer-ipari termékeit juttatja majd el oroszországi üzlethálózatába. Az MTI beszámolója szerint Hacsatur Pombuhcsan, a Magnit elnöke kiemelte: logisztikai stratégiai partnernek tekintik Magyarországot, és hosszú távú együttműködést terveznek. A Magnit beruházása óriási lehetőség a magyarországi termelők és élelmiszer-ipari vállalatok számára.

A vállalat eddig is jelentős beszerzéseket eszközölt Magyarországon: tavaly és idén összesen 12 millió euró értékben vásárolt, alapvetően húskészítményeket, konzerveket, friss zöldséget és gyümölcsöt, valamint tokaji bort és pezsgőt – ismertette Szijjártó Péter. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az orosz cég stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

Magnit élelmiszerbolt Moszkvában. Ráharaptak a magyar almára
Magnit élelmiszerbolt Moszkvában. Ráharaptak a magyar almára

A Magnit mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb munkahelyet hozza létre Magyarországon, és a lehető legtöbb céget alkalmazza alvállalkozóként. A HITA pedig vállalta, hogy a jogszabályi keretek között a lehető legtöbb támogatást adja a cég beruházásához, itteni tevékenységéhez. A krasznodari székhelyű Magnitnak igencsak jól megy az utóbbi időben. A cég a tavalyihoz hasonló 10,6 százalékos profitrátát vár 2013-ra is, ez a tőzsdén szereplő kiskereskedelmi vállalatok körében is kiemelkedően magasnak számít.

A Szergej Galickij multimilliárdos érdekeltségi körébe tartozó lánc az Aldi–Lidl-vonal oroszországi képviselőjének tekinthető, árukínálata szűk, forgalma viszont visszafogott árainak köszönhetően hatalmas. Üzleti modellje bevált és ez meg is látszik Galickij gazdagodásán: tavaly a Forbes magazin legvagyonosabb oroszokat felsoroló listáján a 25. helyet foglalta el, az idén nyolc milliárdost sikerült megelőznie. Vagyona ezalatt 4,9 milliárd dollárról 8,2 milliárdra gyarapodott.

A Bloomberg számításai szerint a Magnit piaci értéke az idén 54 százalékkal 29,3 milliárd dollárra nőtt. A vállalatnak Oroszországban 1763 településen 7739 üzlete van, mintegy kétszáz hipermarketet üzemeltet, kétszázezer főt foglalkoztat. Tavalyi bevétele 448 milliárd rubel (körülbelül 15 milliárd dollár) volt. Jövőre is 1,7-1,8 milliárd dollárt szánnak terjeszkedésre, ebből ezer élelmiszerboltot, 80 hipermarketet és 350 kozmetikai diszkontot hoznak létre – a most bejelentett magyarországi logisztikai beruházás mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.