Stabilabban bővül a gazdaság

Nem kis részben a versenyszférában a részmunkaidős foglalkoztatási formák térnyerése, míg az állami szektorban a közmunkaprogramok bővítése eredményeként jövőre tovább javul a foglalkoztatás Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap publikált inflációs jelentéséből.

A jegybank előrejelzése szerint a válság eredményeként 11 százalék fölé ugró,majd onnan lassan ereszkedésnek induló munkanélküliségi ráta jövőre 9,4 százalékra, míg 2015 végére 8,8 százalékra csökkenhet. A vállalkozói szektorban az alkalmazottak száma két év múlva elérheti a válság előtti szintet, a részmunkaidős foglalkoztatás – az új munka törvénykönyve által támogatott – terjedése miatt azonban a ledolgozott munkaórák a foglalkoztatás bővülésénél kisebb mértékben emelkedhetnek.

A válság előtti szintnél azonban még így is magasabb arányú munkanélküliség bérleszorító hatása miatt a keresetek továbbra is csak visszafogott mértékben emelkednek. Emellett csökkenti a vállalkozások emelési kedvét a várhatóan továbbra is alacsony jövedelmezőségük. A lakossági fogyasztás az előrejelzés szerint csak óvatosan bővül, jövőre másfél, míg 2015-ben 1,8 százalékkal, ezért a cégek az árak emelésén keresztül csak korlátozottan tudják javítani eredménytermelő képességüket. A bérköltségek fegyelmezett alakítása így még jövőre és azután is jellemző vállalati viselkedés maradhat, melyet a minimálbér emelése sem befolyásol érdemben. Mindezek eredményeként a bruttó átlagbérek 2014-ben 3,9 százalékkal, míg a rákövetkező évben 5,1 százalékkal nőhetnek, ezen belül a versenyszférában 2,8, illetve 3,5 százalékos emelkedéssel számol az MNB.

A jegybank várakozása szerint a gazdaság jövőre új erőre kap. A hazai össztermék (GDP) az idei 1,1 százalékra becsült bővülést követően 2014-ben 2,1 százalékkal, míg 2015-ben már 2,4 százalékkal gyarapodhat. A növekedés a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetű lehet: a fokozatosan javuló külső konjunktúra által segített export mellett a belföldi felhasználás is élénkülhet, bár a lakossági fogyasztás a reáljövedelmek jelentősebb bővülése mellett is csak fokozatosan élénkülhet a válság előtt felhalmozott adósságok leépítése, a változatlanul szigorú hitelezési kondíciók és a lassan oldódó óvatossági megfontolások miatt. Az export jövőre 5,4, majd 2015-re 6,1 százalékra várt élénkülését a javuló külpiaci konjunktúra mellett az új autóipari kapacitások termelésének további felfutása támogatja. Az elmúlt években kiépült új autóipari termelőegységek jövő évben érhetik el teljes kapacitásukat, miközben az elmúlt években kapacitásleépülésen átesett ágazatok termelése az idei évtől stabilizálódhat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.