Milliárdok a Pápai Húsra

Mentőövet dob a kormány a pápai húsipar számára. A munkahelyek megőrzésének fontossága és a hoppon maradt sertésbeszállítók lecsendesítése mellett alighanem a választásokra tekintettel is sürgőssé vált a gyártás fennmaradásának megoldása.

A helyi húsipar mintegy ezer embert foglalkoztat. Egészen mostanáig azonban nem vagy csak nagyon lassan történt olyan változás, amely a csoport helyzetét megnyugtatóan rendezte volna.

A kormányhatározatból kikövetkeztethető forgatókönyv szerint a 2009-ben létrehozott Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló Kft. lesz a helyi húsipar mentsvára. Ez a cég része a pápai húsipari csoportnak, ám a Pápai Hús 1913 Kft.-vel és a Pápa-Ser Kft.-vel ellentétben nem áll csődeljárás alatt. A Pápai Csomagoló Kft. lényegében a város tulajdonában van. Az önkormányzat ugyanis idén márciusban megvásárolta a Nyugat-Agro Kft. és a Dedeko Kft. üzletrészeit, így a cégben 80 százalékos részesedést szerzett. A másik tulajdonos sem túl „távoli”, hiszen az a Pápai Városfejlesztő Kft. A mostani ügylet alapjait nyújtó forrásokat – ahogy szakmai körökben többen már eleve tudni vélték – a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) adná. Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra. Még akkor sem, ha a végrehajtást illetően a kormányhatározat ellentmondást nem tűrően úgy fogalmaz: azonnal. A Pápai Hús élősertés-beszállítóinak a közelmúltban az agrártárca fizetett némi pénzt egy támogatás keretében, de ezzel a gondok forrását nem szüntette meg.

A tervek szerint a mára vészes pénzügyi helyzetbe jutott, s ezért július óta csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. és a Pápa-Ser Kft. hitelezőinek – a csődegyezség részeként – hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az üzem ingatlanait, a termelőeszközöket és a márkanevet piaci áron értékesítsék a Pápai Csomagoló Kft. számára – erről már azok a Népszabadság által megismert dokumentumok szólnak, amelyek az elmúlt héten kerültek a kormány elé az üggyel kapcsolatban. Amennyiben ez megtörténik, akkor a Pápai Csomagoló Kft. a csődeljárás alatt lévő vállalatok dolgozóit átveszi, emellett megkapja a másik két társaság engedélyeit is, így biztosítanák a termelés folytatását. A Pápai Csomagoló által fizetendő vételár közel 3,7 milliárd forint, s ennek forrása lenne az MFB által nyújtott, 15 éves lejáratú beruházási hitel, amire az állam készfizető kezességet vállal. A vételár a Pápai Hús 1913-hoz folyna be. Ebből elégítenék ki a hitelezőket is. Legalább 1,29 milliárd forint jutna a beszállítóknak. Ezenfelül legalább 1,77 milliárdot a biztosított hitelezői kör, vagyis a zálogjoggal, bejegyzett végrehajtási joggal rendelkezők számára utalnának.

Ezzel azonban nem ér véget a pénzfolyósítás. A termelés folytatásához további forrásra van szükség. Ezt ugyancsak az MFB adná, hiszen félmilliárd forint forgóeszközkölcsönt is biztosítana – ugyancsak 15 éves futamidővel, két év türelmi idővel kiegészítve –, amihez szintén állami készfizető kezesség társul. A helyzet rendezésével most már valóban sietne a kabinet. A csődegyezséget ugyanis még 2013 decemberében le kell zárni, így lehet biztosítani, hogy az „új” cég minősítése 2014-re meglegyen, és a piacra kerülésben ne vesszen el értékes idő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.