Fellebbező hulladékos cégek

A Paksi Hulladékgazdálkodási Kft., illetve Pest és Nógrád megye mintegy száz települése hulladékát szállító Zöld Híd Régió Kft. fellebbez a rá kirótt, több tízmilliósra tehető kötbérbüntetés ellen – tudta meg lapunk.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy az elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságok a két céget a júliusi 10 százalékos rezsicsökkentés „nem kellő végrehajtása” miatt számlánként 10 ezer forintos kötbérbüntetésre ítélték. A több száz hazai közműcég közül eddig csak a Tigázt és e két kft.-t vádolják a rezsicsökkentés nem pontos betartásával.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatása szerint a paksiakat a Tolna megyei felügyelőség arra kötelezte, hogy a július 1.–október 21. közötti szerződésszegő számlái után fizessen a fogyasztóknak 10 ezer forint kötbért. A társaság által közzétett adatok alapján az ellátott paksi háztartások száma 10 ezerre, a kötbér pedig így 100 millió forint körülire becsülhető.

Tavalyi beszámolójuk 908 milliós árbevétel mellett 1,8 milliós nyereségről tanúskodik. Összvagyonuk kevesebb 400 milliónál. Egy tényleges fizetési meghagyás tehát – önkormányzati támogatás nélkül – csődközeli helyzetet teremthet.

Az NFH tájékoztatása szerint a Zöld Híd Régió Kft.-t a Pestmegyei felügyelőség közel 7 ezer fóti számla után kötelezte egyenként 10 ezer forint megfizetésére. (Ez 70 millió forint.) Szerintük a cég egyes július 1. utáni díjai magasabbak voltak az engedélyezettnél, ami a 2012. április 14-i tarifa plusz 4,2 százalék mínusz 10 százalék. Itt már megszületett a fellebbezés.

A számos önkormányzat tulajdonában lévő, Gémesi György gödöllői polgármester elnökölte Zöld Híd Régió ügyvezetője, Gyenes Szilárd lapunknak elmondta: az elmúlt évek állandó tehernövelései miatt a térséget egymás után hagyják el a hulladékszállítók. Így már mintegy száz településen kötelesek szolgáltatni. Az általuk korábban ellátott helységekben egységes díjakat alkalmaztak. Tavaly április 14-én sok területen még nem ők szolgáltattak, hanem mások, esetenként olcsóbban (és szerinte jellemzően rosszabb minőségben). Miután e települések csatlakoztak, tavaly év végén tulajdonosi tanácsuk a díjak egységesítéséről határozott. Ezzel a maga részéről teljesen egyetért. Júliusban is egységesen csökkentettek, de így néhány tucat település esetén a korábbi díjkülönbségek miatt a helyi mérséklés kisebbre jöhet ki. A fóti számlákat akkor vizsgálták, amikor még kötelező volt a problémásnak tartott számlánként 10 ezer forint kötbért kiszabni.

Az ügyvezető szerint, mivel e szabályt azóta törölték, a többi érintett település – összesen mintegy 100 ezer ügyfél – esetén ez már nem fenyeget. Hozzátette: ők már évek óta haszonmentesek, de működési bevételekre szükségük van. Ám díjaik még az uniós fejlesztések visszafizetését sem fedezik. A probléma rendezése érdeké ben pedig hasztalan lobbiztak. Mindez a hulladékszállítás színvonalának romlásához vezet.

A rezsicsökkentés óta szaporodnak a szemetesek gondjai
A rezsicsökkentés óta szaporodnak a szemetesek gondjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.