A reálbér-növekedés megközelíti a négy százalékot az idén

A jövő év első hónapjaiban kiakadnak majd a szeizmográfok, ha le akarják képezni a foglalkoztatási statisztikában mutatkozó földrengésszerű változásokat. A négymillió fős történelmi szint átlépéséhez kétség sem férhet, ezt garantálják az utcákra, erdőkbe vagy éppen az iskolapadba vezényelt alkalmi közmunkások százezrei.

Az EU 24 milliárd forintos támogatását élvező, 30 milliárd forint összköltségű programmal ugyanis bőven túlkompenzálják a téli hónapokat jellemző szezonális munkaerőkereslet-csökkenést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kimutatásai szerint idén januárban 33 ezer volt a közfoglalkoztatottak száma, ez októberre kereken százezerrel nőtt. A téli terv pedig kétszázezres közmunkástáborral számol, azaz időközben 70 ezer főt kellett/kell még toborozni a terv teljesítéséhez. A bérstatisztikából az is kiderül, hogy igencsak időszerű az inflációkövető, azaz 2,4 százalékos, januártól élő közmunkás-béremelés, ha azt vesszük, hogy a januári 81,5 ezer forintos bruttóról októberre 76,1 ezerre esett vissza a havi átlag, annak ellenére, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknál az év eddigi szakaszában húszszázalékos bővülést, a részmunkaidőseknél viszont tízszázalékos csökkenést mértek az egy évvel korábbihoz képest, vagyis az arány a teljes bérrel járó foglalkoztatás irányában mozdult el.

A téli közmunka hatékonyságát és közérzetjavító hatását kormánypártok és ellenzékiek merőben eltérően ítélik meg, csak az biztos, hogy a választások előtti számháborúban a téma kiemelt helyen szerepel majd, hasonlóan a béremelések kérdéséhez. A KSH adatai szerint 6,3 százalékkal nőttek a reálbérek októberben az egy évvel korábbihoz képest, azaz töretlen a szuperbruttó teljes kivezetésével januártól megindult pozitív trend. Nemzetgazdasági szinten a bruttó bérek növekedésének éves üteme 5,7 százalékra gyorsult az előző havi 5 százalékról, ebben egyértelmű kimutatható az őszi – éves szinten 25 százalékos – béremelés kedvező hatása. Az adóváltozásnak köszönhetően a bruttónál is látványosabb, 7,2 százalékos volt a nettó bérek átlagos emelkedése, s ha ezt az októberi 0,9 százalékos inflációval korrigáljuk, akkor jön ki az ominózus 6,3 százalékos vásárlóerő-javulás.

Októberben a bruttó átlagkereset 230 ezer, a nettó 150 ezer forint volt. A közszféra és a versenyszféra közötti olló mind kereseti, mind foglalkoztatási szempontból is zárult októberben. A közszférában az egy évvel korábbihoz viszonyítottan 4,5 százalékkal többen, 802 ezren dolgoztak, nettó átlagkeresetük ezalatt 8,5 százalékkal 136,4 ezer forintra nőtt. A versenyszférában 0,2 százalékkal többen, 1,828 millióan dolgoztak, és átlagosan 6,8 százalékkal többet vittek haza. A jövőre nézve biztató, hogy a versenyszférában 2011 novembere után most először nőtt az alkalmazottak száma, igaz, a hat és fél ezres növekmény meglehetősen szerény. Különösen ha azt nézzük, hogy ez teljes egészében a részfoglalkoztatottak számának 6,9 ezer fős emelkedésével függ össze, miközben a teljes munkaidősöknél négyszáz fős lemorzsolódás volt. Ez is igazolja a gazdasági kilábalási folyamat megítélését a vállalati oldalról övező fokozott óvatosságot.

Oszlay András szerint november-decemberben is hasonló kereseti adatok érkeznek a KSH-tól, így az év egészét 3,5 százalék feletti, de a négy százalékot el nem érő reálbér-növekedés jellemezheti. Ez nyilvánvalóan segíti a lakossági fogyasztás erősödését, ezen keresztül a kiskereskedelmi forgalom bővülését, de a fogyasztás szintje 2013-ban ennek ellenére 0,2 százalékkal csökkenhet – közölte lapunkkal a Takarékbank elemzési osztályvezetője, aki jövőre a kedvező folyamatok felerősödésével már 1,5 százalékos pluszfogyasztást vetít előre.

Az adatokból a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a következtetést vonta le, hogy az adó- és rezsicsökkentés elősegíti a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás bővítését, és kedvezően hat a lakosság jövedelmi helyzetére. Egyben jól illeszkedik a kormány által felvázolt irányba, ami a gazdaság tartós növekedési pályára állítását illeti.

Bérrendezés jöhet a közszférában is

Már jövőre, a 2015-ös adótörvények tárgyalásánál napirendre kerülhet az egyszámjegyű szja bevezetése – nyilatkozta Varga Mihály a Figyelőnek. A nemzetgazdasági miniszter úgy vélte, hogy a gazdaság növekedésével kitermelhető lesz az az 500 milliárd forintra becsült összeg, ami a 16 százalékos adókulcs 9 százalékra történő leszállítása miatt esne ki a költségvetésből. A jövőre kétszázalékosra tervezett GDP-bővülésből befolyó többletforrások sorsára vonatkozóan Varga három változatot ismertetett. Az első a már említett adócsökkentés, a második a beruházások fejlesztése, amit az is indokol, hogy a GDP-arányos beruházási ráta alig haladja meg a 17 százalékot, s ezzel hazánk sereghajtó a régióban. Harmadikként vetette fel a „szociális intézkedéseket”, ide sorolva a közalkalmazottak bérrendezését. Emlékeztetett arra, hogy a közszférában hat éve nem volt béremelés, és ez szerinte sokáig nem tartható, mert az állami szolgáltatások színvonalának romlásával jár.

A télre iskolapadba ültetik a közmunkások egy részét
A télre iskolapadba ültetik a közmunkások egy részét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.