Derű és nyugalom a piacokon

Alapvetően pozitív fogadtatásra talált a piacokon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti bejelentése, miszerint januártól munkába állítják a tapírt.

A Fed gazdaságélénkítő-likviditásbővítő programjának (QE3) „címerállatává” avanzsált állat közismerten a lassúság jelképe, a befektetők ugyanis épp az általa képviselt ráérős tempót szeretnék látni, amikor a jegybank a QE3 program kivezetését levezényli. A Fed tavaly szeptembertől havi 85 milliárd dollárért vásárolt kötvényeket és jelzálogpapírokat a piacokon, hogy a gazdaságba áramló összeggel segítse a beruházásokat, ezzel a növekedést. Ez a összeg januártól tízmilliárddal lesz kevesebb, mert az amerikai gazdaság teljesítménye, a 7 százalékra csökkent munkanélküliség és a 3 százalék körüli GDP-bővülés nem indokolja az eddigi pénznyomtatási ütem fenntartását. Ben Bernanke elnök – aki Fed-döntést értelmező elnöki minőségében utoljára állt a sajtó rendelkezésére – többször is hangsúlyozta, hogy a lehető legtürelmesebb módon fogják csökkenteni a program keretét, s bár a konkrét számokat erről nem mondhatott, elemzők szerint a tízmilliárdos tétel kellően és jól méretezett ahhoz, hogy hiánya hirtelen ne okozzon sokkot a piacokon. Arra pedig utalt a januárban leköszönő Fed-elnök, hogy nem havonta, menetrendszerűen élnek a csökkentés eszközével, hanem alkalmanként, a beérkező legfontosabb makroadatok minőségétől függően.

Bernanke megnyugtató szavait honorálták a döntésen egyébként mérsékelten meglepődött befektetők. Szerdán az amerikai S & P 500-as index 1,14, a Dow Jones pedig 1,84 százalékot ugrott. A befektetők úgy látják, hogy ha tartósan marad az amerikai alapkamat akkor több keresnivalójuk van a tőzsdén, főként, ha az ott szereplő cégek profittermelő képessége a gazdasági fellendülés eredményeként egyre markánsabbá, részvényeik egyre vonzóbbá válnak.

A jó hangulat szokás szerint átragadt az európai tőzsdékre is, a vezető börzék 1,4-1,7 százalékos indexerősödéssel üdvözölték a tapír színre lépését, és a feltörekvő piacokon is elmaradt az állampapírhozamok váratlan emelkedése, azaz most a pozitív forgatókönyv érvényesült, szemben a májusi viharral, amit a kötvényvásárlási program kivezetésének első alkalommal történt megpendítése váltott ki, s okozott gyors, de szerencsére csak átmeneti forráskivonást a feltörekvő piacokon. Ami a magyar vonatkozásokat illeti, a BUX-ot hidegen hagyták az események, az index szemernyit sem profitált a jó hangulatból. A parketten még mindig a devizahitelesek ügyében születendő új kormányzati álláspont körüli bizonytalanság nyomja le a bankpapírok árfolyamát. Az állampapírpiacon is csend volt, sőt a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama még csökkenni is tudott, 5 bázisponttal 3,05 százalékra. A forint viszont hamar visszaadta a reggel megszerzett, egységnyi nyereségét, így az euróval a nap végén 299 forinton kereskedtek. A kiszámítható, csendes kihátrálás nem okoz turbulenciát a forintpiacokon, és teret hagy az apró lépésekben végrehajtható kamatcsökkentésnek. A ráta a mai 3 százalékról jó esetben akár 2,7 százalékig is lesüllyedhet.

Ben Bernanke távozik utolsó hivatalos sajtótájékoztatójáról. Utóda, Janet Yellen nem tervez irányváltást a monetáris politikában
Ben Bernanke távozik utolsó hivatalos sajtótájékoztatójáról. Utóda, Janet Yellen nem tervez irányváltást a monetáris politikában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.