Csak az állami mérnökirodák rúghatnak majd labdába

Kiverte a biztosítékot a mérnököknél az a kormányhatározat, amely szerint az uniós forrású állami beruházások kiírását, tervezését, értékelését, irányítását és ellenőrzését mostantól „belső erőforrásokra építve, azokat kibővítve” kell megoldani.

Hogy ez alatt mit értenek, egyelőre nem tudni pontosan. A kabinet a lépést az EU-pénzek hatékonyabb, nagyobb kihasználásával indokolja. A határozat szerint a jövőben az állami tulajdonhoz kapcsolódó ingatlanberuházások tervdokumentációi kizárólag állami szolgáltatásként, az állam kapacitásaiból készülnének el. Megszűnnének tehát az állami beruházáshoz kapcsolódó, tervezési típusú pályázatok.

A fejlesztésekben részt vevő mérnökök mindenesetre államosítástól tartanak. A változtatás csődbe vinné a válságot túlélt mérnökcégeket – vélekedett erről Kovács István, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) alelnöke. Szerinte az állam által központosított rendszerbe azok lépnének be, akiknek jelenleg nincs munkájuk vagy pályakezdők. Kárát pedig a jelenleg működő magánvállalkozások látnák – tette hozzá.

Államosításról nincs szó, de a közérdeknek érvényesülnie kell – válaszolt a felvetésekre Homolya Róbert, a Miniszterelnökség fejlesztési irodáját irányító helyettes államtitkár. Kifejtette: eme tevékenységeket a hatékonyabb állami fejlesztések és a jobb ellenőrizhetőség miatt kell központi felügyelet alá vonni. A helyettes államtitkár ugyanakkor megígérte, a változtatásokat a szakmai és iparkamarákkal egyeztetve alakítják ki. Abban szerinte mindkét fél egyetért, hogy új, egyszerű és átlátható eljárásrendre van szükség. A kamara azt is felrója a kormánynak, hogy a pályázatok előkészítésére nincs elég idő, ezért nem születhetnek precíz tervek, ez pedig a kivitelezés minőségére is rányomja a bélyegét. Az állam a tervezőktől pontos költségbecsléseket vár el, de ennek hiányoznak a feltételei – panaszkodtak a mérnökkamaránál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.