Elkalkulálták magukat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízmillió forintra bírságolta a Netrisket. A felügyelet egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a biztosítási alkusz internetes kalkulátorában nem jeleníti meg az egyes biztosítók által ingyenesen nyújtott assistance kiegészítő biztosításokat tartalmazó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) ajánlatokat, jóllehet ezek ugyanolyan kockázatra adnak fedezetet, mint a Netrisk díjszámítási eredményei közt feltüntetett más, fizetős assistance biztosítások.

Jogszabályt sértett a cég azzal is, hogy a díjszámítási eredmények között nem jelenített meg a piacon fellelhető kellő mennyiségű, a kgfb-hez köthető – például kátyú-, vihar- vagy vadkárra vonatkozó – kiegészítő biztosítási terméket, s nem hasonlította össze az azonos kockázatra fedezetet nyújtó biztosításokat. Azaz nem volt mindenre kiterjedő a kínálata.

A Netrisk emellett azt sem mutatja be az érdeklődőknek, hogy mennyiben és miért lehet kedvezőbb egy adott biztosító kgfb-termékénél egy másik piaci szereplőnek a kiegészítő biztosítással köthető drágább kötelezője. Az alkusz által megjelenített ajánlati lehetőségek tehát nem alapulnak objektív, az ügyfél számára ismertetett összehasonlító elemzésen. Az alkusz így nem indokolja, hogy online összehasonlításában a legkedvezőbb díjú kgfb-ajánlatot miért nem tünteti fel, és helyette miért jelenít meg drágábbakat, utóbbiakat kedvezőbb ár-érték arányúaknak minősítve – olvasható az MNB közleményében, amely az idei kgfb.kampány finisében született, így az autósok számára nagy segítséget már nem jelent.

A felügyelet az alkuszi piacon általános gyakorlattal kapcsolatban bírságolta meg a Netrisket – reagált közleményében a társaság. A cég úgy látja, mind az egyes alkuszok, mind a szakmai szövetségek évek óta tartó törekvése az a szemléletváltás, hogy az ügyfél egy biztosítási termék választása során ne kizárólag az ár, hanem más fontos szempontok alapján legyen képes döntést hozni, és ebben számíthasson az őt képviselő alkuszok szakmai javaslataira is. A Netrisk többször is kezdeményezte az ezzel kapcsolatos működési keretrendszer közös meghatározását a felügyelettel, ezért sem számított ilyen lépésre az MNB részéről.

A biztosítók és az alkuszcégek között évek óta tart a vita arról, hogy utóbbiak miként jelenítik meg díjszámító programjaikban a kgfb-ajánlatokat. A biztosítók szerint az alkuszok a könnyebb, gördülékenyebb kalkuláció érdekében leegyszerűsítik a konstrukciókat, csak a kötelezők árára koncentrálnak, és nem fordítanak kellő figyelmet az olyan egyéb szempontokra, mint a kgfb mellé kínált ingyenes szolgáltatások vagy a kiegészítő biztosítások, együtt kötési kedvezmények. A Magyar Biztosítók Szövetsége ezért is indította el néhány éve saját díjkalkulátorát, amelyre a biztosítók maguk töltik fel adataikat. (H. B.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.