Egyelőre kivárnak a kiskereskedők

Mégis lesz verseny a pénztárgéppiacon? Két héttel a kiskereskedőknek a pénztárgépcserére adott legvégső határidő előtt még alig hatezer darab online pénztárgép működik az országban, szemben a kötelezettek 150 ezres számával.

Úgy tudjuk, több mint ötvenezer regisztrációs kódhoz nem tartozott megrendelés – azaz, mivel a NAV tájékoztatása szerint majd minden kereskedő teljesítette a kötelező regisztrációt, ennyien lehetnek, akik még nem rendeltek gépet. Elmondható tehát, hogy január elején még bizonyára kisebbségben lesznek azok a kiskereskedők, akiknél online kassza működik majd. Ez nem zavarta a LA Pénztárgép Kft.-t: a piac egyik legújabb, júliusban alakult szereplője új típus piacra hozatalát jelentette be. Ezzel a cég immár három gyártó termékeit forgalmazza: a lengyel Novitus csoportét, a kínai Inspurt, illetve a magyar Tekinvest Kft. fejlesztését, amely a CashCube fantázianevet kapta. 


– A forgalmazás azonnal megkezdődik, amint a gép megkapja az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól – mondta Mátyus Ernő, az LA Pénztárgép Kft. egyik tulajdonosa, utalva arra, hogy az adminisztráció még folyamatban van. A CashCube teljes egészében magyar fejlesztés. A Tekinvest moduljában a Mobil Adat Kft. SIM csipjei biztosítják az adatátvitelt, s tulajdonképpen ez a modul már maga a pénztárgép is: egy kijelzőt, printert és billentyűzetet tartalmazó dobozba építve nyeri el „kasszaformáját”. Szabványos kimeneten lehet hozzá csatlakoztatni bankkártyaolvasót, nagy monitort és billentyűzetet, vonalkódolvasót, így akár egy egyszerűbb PC-s kasszát is kiválthat, sőt egyszerűsített számla is nyomtatható vele.

– Bizonyos értelemben elkéstünk vele, mert már nagyon közeli a határidő, és sok kiskereskedő már bizonyosan nem tőlünk fog vásárolni. De sokan az utolsó vagy azutáni pillanatra hagyják a döntést, náluk még befuthatunk. Biztos vagyok abban, hogy hasonló rendszert több országban fognak bevezetni az unióban és azon kívül is, így azzal számolunk, hogy a pénztárgépet a külpiacokra is kivihetik – tette hozzá lapunk kérdésére Mátyus Ernő. Tulajdonostársa, Várkonyi Gábor annyit tett hozzá, hogy az első üzembe helyezésekre várhatóan januárban kerül sor, s február során már tízezer darabot tudnak leszállítani.

A nyáron alakult LA Pénztárgép tulajdonosa október végéig a LAC Holding és az OPT Kft. volt, a cégben a LAC Holding helyét a vele azonos címre bejegyzett Bazalt-Kő Zrt. vette át, amelynek – közvetetten – egy lengyel magánszemély a tulajdonosa.

Exportcikké válhat a magyar pénztárgép, a CashCube
Exportcikké válhat a magyar pénztárgép, a CashCube
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.