Brazíliában terjeszkedik a Richter

A Richter többségi tulajdont szerzett a brazil Next Pharma (NP) gyógyszer-kereskedelmi vállalatban – közölte a cég hétfőn. A Budapesti Értéktőzsde honlapján tett hivatalos bejelentés szerint a Richter 51 százalékos részesedéssel rendelkezik az NP-ben, azonban a megállapodás tartalmaz egy opciós lehetőséget a fennmaradó 49 százalékos tulajdoni hányad megszerzésére is. A Népszabadság kérdésére Beke Zsuzsa, a Richter Nyrt. PR-vezetője kifejtette: az üzletrészért kevesebb mint félmillió dollárt fizettek, s az ügyletnek ez a része már le is zárult. A megállapodás aláírását követően a Next Pharma új neve Gedeon Richter do Brasil Importadora, Exportadora e Distribuidora S.A. lesz. A Next Pharma fő üzleti profilja a nőgyógyászati termékvonalhoz tartozó készítményekhez köthető, így a Richter újdonsága, a méhmiómák kezelésére kifejlesztett Esmya is a „hatáskörébe” tartozhat majd, sőt ez lesz az elsődleges feladata. A brazíliai társaságnak ugyanis éppen az Esmya helyi törzskönyvezésén és a Richter-termékek értékesítését és promócióját támogató hálózat kiépítésén kell dolgoznia. Beke Zsuzsa kifejtette, az értékesítési lánc mintegy tíz egységből áll majd. Az NP átvétele mérföldkő a Richter földrajzi lefedettségének növelése szempontjából, már csak azért is, mert a brazil a világ egyik leggyorsabban növekvő gyógyszerpiaca. Ezzel együtt Beke Zsuzsa kitért azon kérdésünk elől, hogy az ügylet milyen forgalommal járulhat hozzá a Richter árbevételéhez. Hozzátette, ezt csak akkor lehet megmondani, ha a törzskönyvezési folyamat és a hálózat felállítása lezárult, utóbbi pedig 2015-re történhet meg. Ekkor lehet majd árbevétel-előrejelzést mondani – jegyezte meg. Azt azonban kifejtette, a gyógyszer forgalmazását saját márkanevük alatt kezdik majd meg.

Az Esmya piaci bevezetése jelenleg is zajlik. Első lépésként még 2012 elején Németországban és az Egyesült Királyságban jelentek meg a készítménnyel. A folyamat részeként a Richter a nyáron megszerezte a Latin-Amerikára szóló értékesítési és fogalmazási jogokat. És még egy nem elhanyagolható szempont is van: nevezetesen az, hogy mekkora támogatást kap a készítmény azokon a piacokon, ahol bevezették. Ebben a tekintetben a Richter eddig eredményes volt, hiszen a legtöbb helyen az Esmya társadalombiztosítási támogatásban részesül.

Lesújtott az MNB

A tegnapi hírekben passzív szereplőként is megjelent a Richter. A cseh székhelyű, de a Budapesti Értéktőzsdén is dolgozó Wood & Companyt 7,5 millió forintra büntette a Magyar Nemzeti Bank tiltott piacbefolyásolás miatt. A cég októberben közel száz ügyfelének küldött ki a Richterre vonatkozó hamis hírt, miszerint a gyógyszercég a likviditási feltételek megváltoztatása miatt nem kerül vissza az MSCI globális indexébe. Ehhez képest a Richtert simán visszavették a komoly rangot jelentő MSCI index „alkotói” közé. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.