Új szerepre készül az IMF?

A bizonytalanság és a véleménykülönbség miatt a nemzetközi gazdaságpolitikai egyeztetés olyan, mint a Loch Ness-i szörny, sokat említjük, de ritkán látjuk. A Nemzetközi Valutaalap vasárnap nyilvánosságra hozott elemzése szerint a koordináció hasznos lehetne, s az IMF erre magát ajánlja.

Akár a két világháború közti időszakig is visszamehetnénk annak belátására, hogy a nemzetközi egyeztetés leginkább viharos periódusokban működik, egyébként egészen ritkán. Az 1985-ös Plaza- és az 1987-es Louvre-alkut emeli ki a nyugodt évekből mint ritka példát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) két munkatársa, Jonathan D. Ostry és Atish R. Ghosh. A nemzetközi koordináció akadályai és leküzdésük módjai című tanulmányban a szerzők azt írják, a koordinációra most azért lenne nagy szükség, mert a gazdaságpolitikai döntéshozóknak egyre kevesebb eszközük van a folyamatok kezelésére, s egyre több elérendő céljuk volna.

Ilyen esetekben a nemzetközi egyeztetésnek lehet közvetlen eredménye. A 2008 után kibontakozott válságban fel is tűnt a koordináció: kezdetben a fiskális költés kedvező hatással járt, és az államadósság növekedését is jobban elviselte a piac, minthogy országok széles köre kényszerült erre. Az adóparadicsomok üldözésének, a protekcionizmus és a valutaháború elkerülésének ígérete is a koordináció jeleként értékelhető.

A nem hagyományos monetáris politikai eszközök bevetése viszont a koordináció hiányára utal. Az amerikai, az európai és a japán jegybank nem egyeztetett egymással, miközben ezen belgazdasági célú lépések külgazdasági hatása igen erőteljes lehet. A nagy bizonytalanság miatt azonban nehezebben kiszámítható a hatás, s a kormányok igencsak eltérően ítélik meg a tovagyűrűzés iramát, méretét, előnyeit és hátrányait.

A szerzők felvetik, hogy a tagországok gazdaságpolitikájának megfigyelőjeként az IMF semleges ténymegállapító szerepet játszhatna. Nem ajánlásokat tenne közzé, hanem megvizsgálná, hogy koordináció esetén hogyan vágnának egybe a nemzeti és a globális érdekek. A második világháború utáni nemzetközi pénzügyi rendszert kialakító Bretton Woods-i megállapodáshoz hasonlóan az ismert irányjelzőket használnák a negatív hatások mérséklésére, s ha valaki eltéved, az IMF megpróbálná visszavezetni a helyes útra.

Az egyik ilyen irányjelző az árfolyamok kilengését mutatná, azt figyelné, hogy a gazdaságok alapfolyamatai mennyiben igazolják az árfolyam szintjét és a folyó fizetési mérleg egyenlegét. A másik a pénzfolyamokat követné annak megállapítására, hogy a pénzügyi stabilitás kockázatait exportálják-e egyes országok, például túl laza monetáris politikán vagy felületes pénzügyi szabályozáson keresztül, s emiatt felfújódhatnak-e buborékok más államokban.

Christine Lagarde az IMF elnöke. Váltanak?
Christine Lagarde az IMF elnöke. Váltanak?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.