Zűrös gázkészletadatok

A megnyugtatónak szánt kormánynyilatkozatok ellenére nem látni tisztán a télre tartalékolt hazai földgázkészlet mértékét illetően.

Bizonyosan nem írt igazat Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Mesterházy Attila MSZP-elnöknek küldött december 6-i parlamenti válaszában, amely rögzíti: „jelenleg is helyén van” az az 1,7 milliárd köbméter gáz, ami az E.ON-tárolók szeptemberi adásvétele során az MVM-hez került. Ennél ugyanis bizonyosan kisebb a készlet, tekintettel arra, hogy azóta már tároltak ki gázt.

A miniszter egy másik témájú tájékoztató után lapunk számára elképzelhetőnek nevezte, hogy nem közölt pontos számot, amit azzal indokolt, hogy a választ annak dátumozása előtt fogalmazták meg. Hogy végül is mekkorák a készletek, az MVM sem osztotta meg lapunkkal. Az E.ON-tól szeptemberben MVM-tulajdonba került – új nevén – Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. honlapján elvileg nyomon követhető a mérték.

Az ott gigajouleban közzétett adatokat átlag 34,15 megajoule/köbméterfűtőértékkel átszámolva azt kapjuk, hogy amikor Fritsch László MFGT-vezérigazgató október 1-jei sajtótájékoztatójukon 1,7 milliárd köbmétert említett, nyilvántartásuk csak 1,4 milliárd köbmétert mutat. Ez a mérték azóta mintegy 5 százalékkal tovább csökkent. Az MVM-tulajdonba került tárolók elvi befogadóképessége 4,4 milliárd köbméter, tehát most, a téli hidegek derekán kis túlzással alig „lötyög” bennük valami.

A másik nagy magyarországi gáztárolóegység az 1,9 milliárd köbméteres algyői MMBF Zrt., amely épp most kerül át a Moltól az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) irányítása alá. Ebből 1,2 milliárd köbméter különleges, „stratégiai”, 700 millió köbméter pedig hagyományos, kereskedelmi tárolás céljára szolgál. Az MMBF adatai szerint a teljes rendszerben most 1,2 milliárd köbméter gáz található. Ebből a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség honlapja szerint a stratégiai mennyiség 750 millió köbméter, ami folyamatos csökkentést mutat.

Noha a nemzetközi szokások szerint stratégiai készlet csak gázellátási vészhelyzet esetén szabadítható fel, az Orbán-kabinet 2011-ben az addig 1,2 milliárdos stratégiai mennyiség elvi alsó határát 600 millió köbméterben húzta meg. A jelek szerint a kormány folyamatosan vételezi is ki a vésztartalékokat. Miután Holoda Attila bányászati szakértő – az Orbán-kabinet volt energiaügyi helyettes államtitkára – novemberben közzétette, hogy a készletek alacsony szintje miatt szélsőséges esetben a gázbehozatal akár háromnapnyi fennakadása után is nagyfogyasztói korlátozásokra lehet szükség, az MVM és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megnyugtatónak szánt nyilatkozatokat tett közzé.

Az MVM – fura módon – csak országos adatot közölt. E szerint „közel hárommilliárd” volt a szint. Ez szerintük „körülbelül egy hónapra” elegendő, amit megfelelőnek minősítenek. A MEKH néhány napra rá kiadott közleménye szerint az összkészlet 2,8 milliárd köbméter, ám a hivatal megítélése szerint ez „több mint 40 napra” elég. Noha ez így nem teljesen követhető, az évekre visszatekintő adatokból az bizonyosan kiviláglik, hogy a Magyarországon télire tárolt gáz mennyisége évről évre esik. Míg idén december 6-án az MVM-tulajdonú tárolókban 1,35, addig tavaly ugyanekkor 1,8, két éve pedig 2,2 milliárd köbméter gáz várt kitárolásra.

Az összesen mintegy 6,3 milliárd köbméteres magyarországi tárolóban a MEKH adatai szerint október során 2,9 milliárd köbméter gázt tároltak. Ez az adat 2012-ben 3,8, 2011-ben 4,6 milliárd köbméteren állt. Így nem mondható megnyugtatónak, hogy Oroszország és Ukrajna visszatérő gázelszámolási vitája januártól ismét gázellátási fennakadásokkal fenyeget.

Észak felé fordul a Mol

A Mol kisebbségi részesedéseket vásárol 375 millió dollárért Nagy-Britannia kontinentális talapzatához tartozó, még nem működő északi-tengeri olajfúró állomásokon a német BASF tulajdonában lévő Wintershalltól – jelentette be pénteken a két társaság. Mint azt a résztvevőkkel készített videointerjúban Alexander Dodds, a Mol kutatási-termelési ügyvezető igazgatója elmondja, 20 százalékot vettek a Catcher-, 29 százalékot vettek a Broomés 33,5 százalékot a Cladhan-mezőből. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Rainer Seele, a Wintershall vezérigazgatója hangsúlyozta, a két társaság hosszú távú partneri megállapodást kötött.

Hernádi Zsolt elmondása szerint ez azt jelenti, hogy kutatási blokkokat és irányító részt is vásárolhatnak az északi-tengeri területen. Rainer Seele elsősorban a Mol erős közel-keleti és oroszországi jelenlétében látja a lehetőségeket. A Mol a régión kívül mind ez idáig elsősorban a Közel-Keleten terjeszkedett. Ám Hernádi Zsolt legutóbb már megpendítette, most pedig megerősítette, hogy politikailag kevésbé kockázatos térségek felé fordulnának. A Mol-irányítás alá került horvát INA szíriai telepeit az ottani polgárháború miatt be kellett zárni. (M. I.)

Orbán az INA-ról is tárgyalt?

Orbán Viktor kormányfő és Alekszej Miller Gazprom-vezér szerdai találkozóján szóba került a Mol tulajdonában lévő horvát INA-részvények ügye is –vélekednek horvát sajtóforrások. A Poslovni Dnevnik úgy tudja, a Gazprom érdeklődik a horvát nemzeti energiatársaság Mol-tulajdonú 49 százaléka iránt. Korábban az orosz állami Russznye y is szóba került vevőjelöltként. A magyar kormány október elején összefüggést vélt felfedezni a Mol INA-irányítási stílusát ért horvát kormánybírálatok és a Hernádi Zsolt Molvezér ellen indított ottani büntetőeljárás között, így felkérte a Molt az INA-részvények eladásának vizsgálatára. November elején a magyar cég vezetése felhatalmazást adott az ügyvezetésnek az értékesítés előkészítésére. De még mindig nem biztos az eladás. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.