Milliárdért varratott egyenruhát a Belügyminisztérium

Kiderült, milyen az ideális rendőr: 182 centiméter magas, 52-es bevetési dzsekit, zubbonyt, nadrágot, 42-es fekete bakancsot, valamint L méretű pólót visel, a feje 57-es, őrmesterként szolgál, és Kiss Józsefnek hívják.

A Belügyminisztérium (BM) legalábbis az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának engedélyével erre a modellre rendelte meg a mintadarabokat a közbeszerzés megkerülésével kiválasztott egyenruha szállítójától 2011-ben. A Kalocsai Konfekcióipari Kft. 1,91 milliárd forint megrendeléshez jutott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) területi szervezeteinél dolgozók felöltöztetése révén.

A tekintélyes összegű közpénz életmentő lehetett. A Kalocsai Fegyház és Börtön munkáltató intézményeként működő munkaruházati vállalkozás szekere ugyanis éppen kátyúban volt. A kormányváltás évében, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-hez sorolt cég mintegy 214 millió forint árbevétel mellett 65,7 millió forint veszteséget hozott össze. Vagyis az állam nemcsak az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt nőket is befogadó fegyintézet működtetéséért fizetett, de a bentlakók foglalkoztatását szolgáló üzem működtetésén is bukott.

A BM „Magyarország alapvető biztonsági érdekeire hivatkozva” jóváhagyott megrendelése azonban egyszeriben mindent megváltoztatott: a 2011 februárjában aláírt szerződés nyomán a varrónők, cipőkészítők már nyereséget termeltek. A titkos állami tőkeinjekció ellenére feltehetőleg hiba lenne nagy gazdasági sikerről beszélni. A kalocsai kft. az államtól kapott 1,91 milliárd forintos megrendelésen kívül alig 42 millió forint egyéb bevételt tudott összehozni 2011-ben.

A mérleg szerinti eredmény pedig a hatalmas megrendelés mellett sem sokkal haladta meg a kilencmillió forintot. Igaz, a saját tőke 112,5 millió forinttal emelkedett. A rendőrök, börtönőrök, katasztrófavédelmiek viszont legalább új ruházati felszerelést kaptak. És a BM lapunk adatigénylési kérelmére azt is elárulta, mit és mennyiért. A karhatalmisták felöltöztetése összességében drága mulatság, alighanem az olcsó fegyintézeti munka nyomán azonban egy rend ruha a kiegészítőkkel együtt 52,3 ezer forintból kijött. A szovjet mintájú ködvágó sapka, a „pilotka” 1380 forintba kerül a rendőr fején. Ezekből 44,2 millió forintért 32 ezret vettek.

A felszerelt sapkarózsa darabja 310 forintban van, de mivel ebből is 32 ezer kellett, összesen 9,9 millió forint ment el erre az egyetlen kellékre. A 10M mintájú gyakorlóruházat minden darabjából 38 ezret vásároltak. Így a 9200 forintos rendészeti gyakorlódzsekikre 349,6 millió, az 5625 forintos gyakorlózubbonyokra 213,7 millió, a 4900 forintos gyakorlónadrágokra 186,2 millió forint ment el. A rendőrök, börtönőrök, katasztrófavédelmiek ruházatának legdrágább darabja a 10M mintájú gyakorlóbakancs. Egyetlen példány 26 ezer forintot kóstál a BM szerződésében. De miután lábbeliből is 38 ezret vettek, a teljes bakancsszámla 988 millió forintra rúg. A 2750 forintos gyakorlópólóból valamiért csak 32 ezer kellett, így erre elég volt 88 millió forint.

A hímzett, tépőzáras rendfokozati jelzés alig 375 forint, 38 ezer darabjával számolva viszont 14,25 millió forint kellett a vásárláshoz. A hímzett, tépőzáras karjelvény darabját Kalocsán 600 forintjával adják. Ebből a kiegészítőből 14 ezerre volt szükség, ami a végszámlát 8,4 millió forinttal dobta meg. A fém névkitűzők darabja pedig 1200 forintba került. Az igényelt 6800 példányért 8,16 millió forintot fizettek ki. Szerződés szerint, a 2011-ben megrendelt titkos ruhakontingens leszállításával a kalocsaiak egyenruhaüzletének nem kellett véget érnie.

Miután az utolsó zubbony és bakancs is megérkezett rendeltetési helyére, az ORFK, BVOP, OKF hármasának lehetősége volt saját kerete terhére megrendelést adni további ötvenszázaléknyi felszerelésre. A BM lapunknak megküldött dokumentumaiból azonban nem derül ki, hogy az opciót lehívták-e. Mindenesetre annyi biztos: a kalocsai kft. árbevétele 2012-ben szerényebb volt az előző évinél. A cég mérlegében 1,13 milliárd forint bevétel szerepelt, miközben a nyereség megugrott, a mérleg szerinti eredmény meghaladta a 42 millió forintot.

rendőrség, gyakorlóruha
rendőrség, gyakorlóruha
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.