Januártól gyógyszer sem lesz?

Érdemes alaposan betárazni gyógyszerből az újévre, ugyanis a határidőre aligha cserélik le a gyógyszertári kasszarendszereket online gépekre, márpedig a pénztárgépátállásról szóló rendelet szerint a NAV-hoz bekötött online kassza nélkül a gyógyszertárak komoly bírságot kockáztatnak, ha kinyitnak.

– Fel sem merült, hogy a patikák ne nyissanak ki – mondta a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke a VS.hunak, ám maga is elismerte: csak bíznak abban, hogy nem bünteti majd meg a patikákat az adóhatóság. Mindezt azzal indokolta, hogy önhibájukon kívül nem tudják tartani a határidőt, ráadásul speciális helyzetben vannak, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is online kapcsolatban vannak, ezért még az ő jóváhagyásukra is szükség van.

Az elnök reménykedése nem nyugtatja meg a patikusokat, hiszen nyilván nem a kamara elnökét fogják megbírságolni, hanem a patikusokat. Ezért a lapunk által megkérdezett gyógyszertárosok tanácstalanok. Különösen, hogy a NAV revizorai a hatályos jogszabályok szerint járnak el, márpedig e szerint szankcionálni kell. A jelenleg használt, elektronikus naplóval rendelkező gyógyszertári pénztárgépek december 31-ig használhatók – ezt a rendkívül egyértelmű megállapítást Dávida Marianna, a NAV ellenőrzési főosztályának vezetője írta az egyik pénztárgép-forgalmazónak, a Quadro Byte Zrt.-nek október nyolcadikán.

Tegnap több PC-alapú kassza kapott engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, köztük két, gyógyszertári pénztárgéprendszereket gyártó cég, a Novodata és a Quadro Byte Zrt. pénztárgépe is. Hogy ezek patikai rendszerek-e, azt a cégektől nem sikerült megtudnunk.

A termékek nevei nem utalnak arra, hogy ezek patikákban használható rendszerek lennének, holott a jelenleg használatos gépek terméknevei egyértelműen jelzik. Tekintve, hogy az említett forgalmazók más területeken is érdekeltek, az engedélyes gépek nem biztos, hogy patikákba készültek. Idetartozik, hogy a Dataking nevű cég Epo rendszere is megkapta az engedélyt, ezt használják a Shell-kutak nagy részén.

A Sólyomsoft Petroltank online megoldását is jóváhagyta a hivatal, ezt információink szerint néhány Agipkúton használják jelenleg. Ezzel a benzinkútkasszák ügye még nem oldódott meg, hiszen a többi kúthálózaton használt rendszereknek nincs engedélyes online verziója. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is aggódhat a folyamat miatt, erre utal, hogy munkabizottságot hozott létre annak érdekében, hogy az átállás minél gördülékenyebb legyen. Igaz, szavai szerint határidő-módosításra nincs szükség.

Pénztárgép raktárról

Akár az utcáról besétálva is vásárolhatnak a raktáron lévő gépekből, ami egyszerűbb megoldás, mint a NAV rendszerén keresztül rendelni, ráadásul a kassza azonnal használható is – mondta lapunknak Tóth Tamás, a szlovák Euro-150 Flexy gépet forgalmazó ECR Trade Kft. vezetője. Eddig mintegy 4700 gépet személyesítettek meg, azaz programozták bele a kereskedő adószámát és más adatait – ez szükséges ahhoz, hogy a kassza kommunikáljon a NAV szerverével és nyugtát adjon. Nem érdemes visszamondani a kasszamegrendelést, a forgalmazóknak ugyanis a megrendelést visszamondó kereskedők adószámát le kell jelenteniük a NAV-nak.

Tanácstalanok a patikusok
Tanácstalanok a patikusok FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.