Kína kímél, a Fed felizgat

Elég erős a világgazdaság ahhoz, hogy elviselje az amerikai jegybank (Fed) közelgő pénzteremtés-szűkítő döntését. Erre a következtetése jutottak kedden a befektetők, miután értesültek a friss kínai adatokról és a Fed három vezetőjének nyilatkozatáról. Igaz, hétfőn megint csúcsközelben zártak az amerikai indexek, a Dow 16 ezer, az S & P 1800 pont felett végzett.

Az ázsiai és az óvatossá vált európai tőzsdéket azonban kedden nem mozgatták meg – az indexek lefelé ereszkedtek – különösebben a Kínából érkező, s alapjában véve kedvező hírek. De nem okozott nagyobb kilengéseket az sem, hogy a St. Louis-i tartalékbank elnöke, James Bullard azt mondta, hogy a jó foglalkoztatási adatok nyomán már a nyílt piaci bizottság jövő heti ülésén csökkenteni kellene az értékpapír-vásárlások havi 85milliárd dolláros összegét. A szavazati joggal jelenleg nem rendelkező dallasi Richard Fisher és richmondi Jeffrey Lacker is hasonló értelmű üzenetet fogalmazott meg.

Eddig a befektetők és az elemzők zöme inkább arra számított, hogy jövőre, s talán csak márciusban szigorít kicsit a Fed. A hangulatváltozásnak érződnie kellett volna a piacokon is, de a kínai adatok kiegyensúlyozó szerepet játszottak. A jelek arra utalnak, hogy a távol-keleti gazdaság mégsem lassít, s elképzelhető, hogy a harmadik negyedévi 7,8 százalékos növekedés folytatódott az október–decemberi periódusban is. Meglódult az export, a vártnál erőteljesebben bővült a kiskereskedelmi forgalom, s bár az ipari termelés novemberi, tízszázalékos emelkedése elmaradt a prognózistól, de csupán elhanyagolható mértékben. Az infláció irama mérséklődött, így nincs szükség rá, hogy a gazdasági reform áttekintésének szentelt, kedden kezdődött pártértekezleten átértékeljék a terveket. A központi bank a hétvégén jelentette be például, hogy új eszközök bevezetésével serkenti a bankközi piacot.

Európának inkább az okoz gondot, hogy az euró árfolyama ötéves csúcsra kúszott fel a japán jennel, s hathetesre a dollárral szemben, azt tükrözve, hogy a bankok fizetik vissza az Európai Központi Banknak (EKB) a korábbi hosszabb lejáratú hiteleket, a valutaövezet folyó mérlegében többlet halmozódott fel, s egyelőre nem várható további jegybanki ösztönzés. A francia ipari termelési adat újra csökkenést jelzett, s ez hatott a tőzsdékre, de nem okozott igazi meglepetést.

Ám a jelenséget megemlítette keddi brüsszeli beszédében Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezére, aki azt mondta: a francia vállalatok mérete nem éri el a németekét, mert az ötven főnél többet foglalkoztató cégek életét harminc új szabályozás nehezíti, s így az exportpiacra is nehezebben jutnak ki. Általánosságban hozzátette: Európában kiegyensúlyozatlan, és összességében elégtelen a növekedés, a térség lemaradt a pénzügyi szektor átszervezésében is. Azt javasolta Lagarde, hogy az EKB folytassa a laza monetáris politikát, s ha a növekedési előrejelzések nem jönnek be, a nemzeti költségvetési hiánycélokat is rugalmasan kellene kezelni. Az adósságcsökkentés elkerülhetetlen, de a legjobb módja a gazdasági növekedés élénkítése lenne. Ország nevek említése nélkül a szükséges reformok közé sorolta – s az adatok ismeretében Magyarország számára ez különösen megszívlelendő –, hogy mérsékelni kell az adóéket a foglalkoztatás és a gazdaság bővítése érdekében.

7,8%

A JELEK SZERINT egyáltalán nem torpant meg a kínai gazdaság, s az ország növekedése alighanem az utolsó negyedévben is eléri a harmadik negyedévben mért 7,8 százalékot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.