Megint változik a számlakép

Alighanem negyedszerre is változhatnak idén az energiaszámla kinézetére vonatkozó szabályok: a fogyasztóvédelmi bizottság módosítani javasolja Németh Szilárd fideszes rezsibiztos nemrég elfogadott, még hatályba sem lépett „új, egységes közműszámlaképről” szóló törvényét.

Ezek közé tartozik például, hogy a címzést Times New Roman betűtípus helyett Arial betűtípussal kell írni, mert a posta más betűtípust nem tud feldolgozni.

A mostani módosítás néhány új sort vezet be az áram-, gáz-, távhő-, víz- és e két utóbbi szolgáltatást összevontan számlázó szolgáltatók számláiban. (A számtalanszor módosított, betű szerinti előírás alapján nyelvtanilag helytelenül „elszámoló számlát” kell kiállítani. Jelen állás szerint a társasházi-lakásszövetkezeti képviselők által kifüggesztendő rezsitájékoztató címe is kötelezően „Hírdetmény” kell legyen, a magyar nyelv szabályainak megfelelő „Hirdetmény” helyett.)

Nyomdai szakemberek azt mondják: a rezsicsökkentést hirdető téglalap sokadszorra pontosított színkódjával nem csak az a baj, hogy megdrágítja az előállítást. Mivel e szín alkalmazása ilyen papíron és mennyiségben szokatlan, nem is garantált a tökéletes minőség. Vagyis mivel az előírások nem viselik magukon előzetes szakmai egyeztetések nyomait, a kormányzati rezsicsökkentést hirdető sorok végül elmosódottan jelenhetnek meg.

Az újabb módosításokkal csak az a gond, hogy a már elfogadott törvény szerint a cégeknek január 1-jei hatálylyal kell új számlaképet alkotniuk, komoly büntetés terhe mellett. Az egységes számlaképtörvény elfogadásakor a szolgáltatók többsége úgy vélekedett, a rendelkezésükre álló hét hét elegendő lehet az új nyomtatványok legyártására. Ám most újabb sorokkal egészülhetnek ki az új számlák, ami szintén megnehezítheti a szolgáltatók dolgát. Az első új, februári számlaképrendelet 14 napot adott az áram- és gázszolgáltatóknak az átállásra. Az érintettek jelezték, hogy ez számukra nem elegendő, és végül is egyes szolgáltatóknál még fél évvel a szabály hatálybalépése után is tartott a folyamat.

EközbenNémeth Szilárd szigorította a számlakép-előírások be nem tartásával járó büntetéseket, illetve a többi közműszolgáltatóra is formátumszabályokat alkotott. Eme, szintén többször módosított előírásokat egyes kisebb távhőcégek félreértették, ám mivel akkor már érvényben voltak a jóval szigorúbb büntetést elrendelő szabályok, 11 – zömmel önkormányzati – távhőcég anyagi helyzete jelentősen meggyengült. A képviselő októberben ismét átírta a közműszámlákra vonatkozó szabályokat, majd nemrég január 1-jei hatállyal az összes közműcégre egységes, új számlaképeket szabott, immár színes-rajzos formátumban. Ezeket módosítják most újra.

Bankoknak is kötelező

2014 elejétől a bankoknak külön tájékoztatniuk kell devizahiteles ügyfeleiket arról, hogy az árfolyamgátnak köszönhetően mennyivel csökkent a havi törlesztőrészletük – jelentette be szerdán Németh Szilárd fideszes rezsibiztos. Ez azokra is vonatkozna, akik már régebben léptek az árfolyamgátba – tette hozzá. Ezen túlmenően a bankoknak szerződött ügyfeleiket évente legalább egyszer tájékoztatniuk kellene az új árfolyamgát adta lehetőségekről. Elképzeléseiket a nemzetgazdasági tárca támogatja, a részleteket a szakminiszter a bankokkal egyeztetve dolgozza ki – fűzte hozzá.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.