Jönnek a mozgóárusok

Újra nekifut a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. (NDN), hogy olyan vállalkozókat toborozzon, akik vállalják, hogy húsz éven át üzemeltetnek dohánytrafikot a jobbára néhány száz fő által lakott kistelepüléseken: az NDN a honlapjára kitett pályázati felhívás alapján most 992 koncessziót hirdetett meg.

Azt csak később árulják el, hol – a részletes pályázati kiírás közzétételekor, december közepén. Az NDN-nél kérdésünkre azt mondták: a helyek zöme – 888 koncesszió – harmadjára kerül meghirdetésre. A maradék, nagyjából száz koncesszió a legváltozatosabb indokok miatt szabadult fel: máshol a nyertes nem írta alá a szerződést, ahol az adóhivatal nem engedélyezte az üzletnyitást, de olyanra is akadt példa, hogy a koncessziótulajdonos időközben elhunyt.

A többnyire községekben, zsákfalvakban lévő helyekért az eddigi pályázatokon sem volt tolongás, ám a trafiktörvény szerint az NDN-nek mindenképpen meg kell hirdetni azokat a koncessziókat is, amelyek korábban sem kellettek. A borítékolható sikertelenséggel azonban már a kormány is előre számol. A dohányboltok adatszolgáltatási kötelezettségéről szóló kormányrendelet új módosítása szerint az egyelőre csak papíron létező dohánymozgóboltoknak elég lenne csak havonta egyszer elektronikus vagy postai úton lejelenteni a forgalmi adataikat. Úgy tudjuk: ez is jelzi, mi lehet a kistelepüléseken a végső megoldás. Egy idő után jönni fognak a mozgóárusok.

A kormány tervei szerint eredetileg 6-7 ezer trafikkal akarták lefedni az éves szinten 500 milliárd forintra becsült cigarettapiacot – kétezer lakosra juthat a törvény értelmében egy bolt, ha a népességszám adott településen kisebb, akkor ott is létesíthető egy. Így a néhány száz fős lakosú falvakban is meghirdettek egy-egy koncessziót – csakhogy itt élelmiszer árulása nélkül, csak a dohány eladásából nem lehet megélni. Az első pályázaton végül a meghirdetett 6800 koncesszióból 1417 nem is kelt el. Ezeknek a jogoknak a zömét az NDN Zrt. még májusban újra meghirdette – itt a 10 százalékos árrés már hatott: az 5-6 ezer fős településeken sikerült nemzeti dohánytrafikokat kihelyezni. Az ezer lakosnál kisebb települések azonban általában dohányáruda nélkül maradtak: 876 koncesszió nem kelt el.

Az NDN ezeknél az új szabályok szerint már maga is kijelölhetett boltokat, összesen 896 üzletet választottak ki, ahol a dohány mellett (a kényszer miatt) már lehet élelmiszert is árulni. Azonban a jelek szerint jó pár boltosnak így sem jött be a számítása: a kijelölt üzletek száma 445-re olvadt.

Folyamatosan átalakítják a piacot
Folyamatosan átalakítják a piacot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.