Gyenge lábon áll a forint

Nyolc hónapos mélypontra ért tegnap a forint: délután az euró már 303 felett is járt, gyors és markáns javulásra pedig nem látnak esélyt az elemzők. A kezdőlökést a forint gyengüléséhez Matolcsy György múlt csütörtöki mondatai adták meg. A jegybankelnök a Napi.hu konferenciáján elárulta, hogy az MNB-nek nincs se árfolyamcélja, se kamatcélja és egyedül a külpiaci folyamatok alakulása határozza meg a lépéseit. A rekordmélységben lévő infláció sem befolyásolja érdemben a kamatpolitikát.

A befektetők vették az üzenetet, amelyet a további kamatcsökkentések mellett szóló egyértelmű szándéknyilatkozatként értelmeztek – mondta kérdésünkre Pálffy Gergely, a Buda-Cash devizapiaci szakértője, aki szerint így a mostani 3,20 helyett már a 2,60-2,80 százalékos szint elérése sem látszik lehetetlennek. A következmény: a forinteszközök kamatelőnye szinte teljesen elolvad, a magyar fizetőeszköz és a hazai állampapírok vonzereje vészesen csökken. A forint számára most a következő komolyabb ellenállást a 307-308-as, majd a 315-ös szint jelenti, s ha ott is elbukik, akkor 320 forintos euróra készülhetünk – vázolta a legrosszabb forgatókönyvet az elemző, megemlítve: a forint a dollárhoz, az euróhoz és a fonthoz képest egy éve még 4-4,50 százalékos kamatprémiumot nyújtott, mára ez másfél százalékra esett, miközben a magyar eszközök kockázatosságában nem állt be akkora fordulat, ami ezt alátámasztaná.

A forint lassú leértékelődése a kamatcsökkentési sorozat fényében várható volt, gyengülés kisebb-nagyobb megszakításokkal május óta folyik. Ahogy olvad a kamatkülönbözet, úgy csökken a forint népszerűsége – mutatott rá Balatoni András, az ING vezető elemzője, aki az ebben szerepet játszó belső kockázati tényezők között a gazdaságpolitika kiszámíthatatlanságát és a laza pénzpolitikát emeli ki. Előbbinél a devizahitelesek gondjainak kezelése, a költségvetés feszítettsége jelentkezik veszélyforrásként, utóbbinál a túl mélyre vitt kamatszint, illetve annak tartós fennmaradása üthet vissza. A kamatkülönbözet csökkenésével egyre könnyebb a forint ellen spekulálni. A forintárfolyam a mostani szinteknél még sem inflációs, sem stabilitási kockázatot nem hordoz – tette hozzá. Balatoni további nagy leértékelődésre nem számít, a 305-ös euróárfolyam szerinte még tolerálható, de 315-nél már lépni kell: előbb szóbeli, majd tényleges intervencióval, s ha ez nem segít, akkor kamatemeléssel.

Az ING vezető elemzője úgy látja, most ismét „észrevettek” minket a befektetők, újraértékelték a helyzetet, beárazták sérülékenységünket, ez is gyengítette a forintot. Ebben az ukrajnai politikai feszültségek hatása –egyelőre – markánsan nem érződik. Ezt Pálffy Gergely is így látja, hangsúlyozta: ezúttal országspecifikus tényezők gyengítik a forintot, a többi régiós deviza ellentétes irányban mozog. Úgy vélte, a forint visszaerősödését eredményező hírre nem nagyon számítanak a befektetők, és nem tudott megnevezni olyan árfolyamszintet, amely eltántoríthatná a jegybankot, hogy decemberben is csökkentse a kamatot.

Vargának tetszik

– Reméljük, hogy egy kis alapkamatcsökkentésre még lesz lehetőség, ezt segíti az infláció historikusan alacsony szintje – mondta tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Óbudai Egyetemen, ahol Rendhagyó közgazdaságtan-óra címmel tartott előadást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.