2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat

Már a kormány elé került az az előterjesztés, amely alapján januártól 2,4 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az intézkedés összesen 2,8 millió embert érint. Az öregségi nyugdíjasok átlagosan havi 2520 forinttal, a 370 ezer korábban rokkantnyugdíjas átlagosan havi 2140 forinttal számíthat több pénzre januártól.

A tervek szerint a megváltozott munkaképességűek ellátásai és a baleseti járadék a nyugdíjjal megegyező mértékben növekszik, ennek összege átlagosan 1450 forint, illetve havonta 600 forint lesz. A korhatár előtti ellátásban részesülők a nyugdíjemeléssel megegyező mértékű emelést kapnak, ez átlagosan havi 3360 forint. (Ennek az a magyarázata, hogy koruknál fogva magasabb a jövedelmük, mint az átlagnyugdíjasoknak.)

Az időskori járandóságok jövő évi, inflációkövető emelésére törvény kötelezi a kormányt, és úgy tudjuk, a kifizetésről már van kormányzati döntés is. A januári emelést a hatályos törvények szerint nemcsak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

A korábbinál nagyobb járandóságra azok számíthatnak, akiknek még 2013 végéig állapították meg a nyugdíját, korhatár előtti ellátását, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátását, baleseti járadékát. Lapunk úgy tudja: a 2,4 százalékos emelést megkapják a fogyatékossági támogatásban részesülők, valamint a volt katonák kiegészítő rokkantsági támogatására jogosultak is.

Az emelést mások mellett megkapják az egészségügyben azok a 62 év feletti orvosok, illetve szakdolgozók is, akiknek választaniuk kellett a nyugdíj vagy munka szabály miatt, és a munkát választották. Ők most a korábbi nyugdíjuk helyett nyugdíjpótlást kapnak. Ám ők valószínűleg nem juthatnak hozzá januárban az öregségi ellátásukat érintő emeléshez.

A kifizetést megelőzően arról, hogy kinek mennyi jár, és hogyan fog hozzájutni, a kórházfenntartó hivatalnak, a GYEMSZI-nek a „fejük felett” egyeztetnie kell a nyugdíjfolyósítóval. Összességében a nyugdíjak inflációkövető jövő évi emelésére mintegy 81 milliárd forintot fordít az állam, ennek fedezete része a 2014-es költségvetésnek, melynek fő számait a múlt héten hagyták jóvá.

A tervezett 2,4 százalékos nyugdíjemelés többek között érinti az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, a rehabilitációs járadékot, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást.

Berlini nyugdíjasok élvezik a napsütést, míg az ifjabb generáció előretőr
A boy enjoys the sun on a skateboard while elderly people sit on a bench in Berlin January 13, 2008. REUTERS/Johannes Eisele (GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.