Több az új beruházás

Meglódultak a beruházások a harmadik negyedévben: a fejlesztések összvolumene az előző évit 9,8 százalékkal haladta meg – jórészt bázishatásra visszavezethetően.

A hazai fejlesztések hat év folyamatos lejtmenet után trendfordulóhoz értek, az ideimásodik negyedévben már 4,6 százalékos éves szintű bővülést mutatott ki a KSH, ezt követte a mostani 9,8 százalék, amellyel az első kilenc hónap teljesítménye 3,1 százalékos pluszban jár. A tavalyi utolsó negyedévben 7,9 százalékos visszaesést mért a statisztikai hivatal, azaz most különösebb erőfeszítés nélkül is jócskán túl lehet szárnyalni ezt az adatot és négy százalék fölé lökni az egész éves többletet a 2012-es 5,2 százalékos csökkenés után.

A beruházások szerkezete kedvezően alakult a harmadik negyedévben, mivel a két fő összetevő közül a gép- és berendezésfejlesztések értéke 10,1, míg az építéseké 9,5 százalékkal gyarapodott tavalyhoz képest. Kiugró teljesítményt a mezőgazdaságban, valamint a víz- és hulladékkezelési ágazatban mértek. Az agráriumban a gépbeszerzések és a gabonatárolók építésének következtében 36,3 százalékos éves szintű bővülést mutattak ki, amely szoros összefüggésben áll a tavalyit messze felülmúló idei idény keltette új fejlesztési igényekkel.

A víz- és hulladékkezelés terén tapasztalt 90,6 százalékban számszerűsíthető beruházási boom egyértelműen az uniós finanszírozású projektek felgyorsításával függ össze. Ennél sokkal fontosabb, hogy a feldolgozóiparban 13,6 százalékkal nagyobb értékben adtak át vagy számoltak el beruházásokat. Nem meglepő, hogy ezen belül is a járműgyártás és az ehhez kötődő beszállítói fejlesztések vitték a prímet. A válságadók sújtotta ágazatok ismét haloványan teljesítettek.

Jelentősen, 31 százalékkal estek vissza az energetikai beruházások, igazolva azt, hogy a szektorban tetten érhető erős kormányzati államosítási szándék eltántorítja a fejlesztésektől a szereplőket. Az energiaszolgáltatás nonprofittá alakítása még rátesz erre egy lapáttal. A mélyponton lévő lakásépítések miatt az ingatlanpiac is vegetál, beruházási rátája – 12 százalékos volt. A pénzügyi szolgáltatások területén a 11 százalékkal visszaesett fejlesztéseken sincs mit csodálkozni.

Egyedül a kereskedelemben készülődnek beruházásokkal a fogyasztók remélt rohamára. Kondrát Zsolt pozitív irányú változásként értékeli a magánszektor fokozott, 9,7 százalékkal javuló beruházási aktivitását. Az általuk megvalósított sok kisebb beruházás később ide vonzhatja majd a nagyvállalatokat is – mondta lapunknak az MKB Bank vezető elemzője.

A költségvetési – és döntően uniós – forrásokból fedezett, éves szinten 31,5 százalékos pluszt felmutató kormányzati beruházások kapcsán megjegyezte, hogy a választások előtt természetes ezeknek a felgyorsítása, de a mostani növekedési tempó 2014 második felétől törvényszerűen lassulni fog, noha a jegybanki hitelprogram jótékony hatása akkor már érződni fog. A fordulat tartósságára egyetlen kiugró adatból nem lehet még következtetni –hangsúlyozta az elemző, utalva arra, hogy a GDP-arányos beruházási rátánk régiós szinten a legalacsonyabb, mindössze 17,2 százalék és a fejlesztések volumene alig haladja meg az amortizációt.

Dinamikusan történelmi

Rendkívüli, dinamikus, kiugró, történelmi – e jelzők kíséretében emlékezik meg a nemzetgazdasági tárca közleménye a beruházási adatokról. Ebből, valamint a GDP és a foglalkoztatási adatból azt szűrik le, hogy Magyarország a várakozásoknál is sokkal jobban teljesít, és még az idei egy- és a 2014-es kétszázalékos gazdasági növekedésnél is többre lesz képes.

A pécsi erőmű új, biomasszával üzemelő blokkját három hete adták át
A pécsi erőmű új, biomasszával üzemelő blokkját három hete adták át FOTÓ: MTI SÓKI TAMÁS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.