Feljelentett feljelentő

Az adóhivatal (NAV) rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett volt dolgozója, Horváth András ellen – közölte Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese tegnapi sajtótájékoztatóján.

Az adóhatóság attól tart, hogy újabb, az adózási morált aláásó alaptalan ügy kerül elő, pont úgy, mint a „hosszú bájtok éjszakájánál”, amikor négy éven át azzal vádolták a hatóságot, hogy adatokat tüntettek el a szervezetnél, mire egy vizsgálat kiderítette, hogy nem történt semmi.

Varga Árpád szerint konkrétumok nem hangzottak el az elmúlt napokban, csupán rágalmak, hogy a hatóság elnézi az adócsalásokat, ezért tettek feljelentést. Közölte: nem lehet tényként kezelni azokat az állításokat, hogy bárki leállított volna vizsgálatot a NAV-nál, s nem új felfedezés az sem, hogy léteznek körbeszámlázásos áfaláncok.

Európa-szerte problémát jelent ez, nem véletlenül kezdeményezte a fordított áfa bevezetését a hivatal például a gabona esetében. Most a cukornál vannak gondok, de a jövő slágere Varga szerint a zúzott kő lesz. Hangsúlyozta: folyamatosan figyelik az adózókat, szűrik a csalásokat, új módszereket dolgoznak ki – 2004, vagyis az uniós csatlakozás, a határok felszámolása óta probléma az áruk ellenőrizhetetlen utaztatása. Varga szerint nincs ok változtatni a működési renden, és nem a volt dolgozó nyilvánosságra hozott tézisei kényszerítették ki azt a jogszabály-módosítást sem, amely épp a hasonló ügyek hatékonyabb feltárását szolgálja. (Az új, januártól bevezetni tervezett rendelkezések alapból megengednék a lánccsalások feltárása során, hogy az eredeti ügyet kezelő regionális hivatal és ellenőr járjon el, ehhez a jövőben nem kell elnöki engedély.)

Az elnökhelyettes hangsúlyozta: a volt dolgozó írásaiban szereplő megállapítások többsége a hivatal módszertani útmutatójából van összeollózva. Varga elismerte, hogy létezik ezermilliárdos áfarés, ez nemzetközileg elfogadott adat, de nem mi vagyunk a legrosszabbak e tekintetben Euró pában. Varga Árpád szerint Horváth András anyagaiban egyetlen konkrét ügy szerepelt, ebben azt közölte: őt leállították egy ellenőrzésről. Az elnökhelyettes szerint a nemzetgazdasági miniszter által elrendelt kétnapos belső vizsgálat során azt nézték meg, ebben az ügyben mi történt. Ez kiderítette: a volt dolgozó egyetlen vizsgálatra kapott megbízást, ezt három-öt nap alatt kellett volna elvégeznie, de tíz hónap után sem fejezte be. Ezért vették el tőle az ügyet. Varga Árpád azt mondta: Horváth András túlterjeszkedett a hatáskörén, olyan anyagokat kért be revizoroktól, amelyekre nem lett volna joga. Más régiók ellenőreitől is kért be adatokat, olyan ügyekben vizsgálódott, amelyekhez semmi köze nem volt, ezért – ha még ott dolgozna – fegyelmi eljárást kellene most lefolytatni ellene jogosulatlan adatigénylés miatt – tette hozzá.

Az elnökhelyettes kiemelte: Horváth András soha nem volt adóellenőr, koordinációs területen dolgozott a közép-magyarországi régióban, így joga volt ránézni egyes ügyekre, kockázatelemzést végezni, de nem mindig tartotta be a hivatali utat. Ez azért probléma, mert a hivatalnak mindig jogszerűen kell eljárnia. „Hiába tudom, hogy valahol adócsalás volt, ha nem tudom bizonyítani” – mondta Varga Árpád, aki azt is közölte: volt kollégájuk két szekrényében 60 ezer oldalnyi anyagot találtak. „Horváth András jó képességű kolléga volt, eredményeket ért el a gabonakereskedelem területén. Sajnos 2007-ben rosszfelé vittük el” – fogalmazott az elnökhelyettes, aki szerint egykori kollégájában ekkor szakadt meg valami, később pedig nem kívánta ellátni azokat az új feladatokat, amelyeket rábíztak.

Varga cáfolta azokat az állításokat is, hogy a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának megszüntetése után leálltak volna a lánccsalások ellenőrzésével. Közölte: a régióknál több vizsgálatot végeznek el, mint korábban.

Horváth: Alaptalanul támadnak

Így tegyen valaki bejelentést korrupcióról – reagált a hírre Horváth András. Érdeklődésünkre elmondta: a kormánynak meg kellett volna védenie őt (erre kötelezi a korrupciós bejelentőket védő szabály), ehelyett a NAV mellé állt, mert az adóhatóság vélhetőleg a kabinet engedélyével támadta meg őt. A NAV vádjait alaptalannak nevezte, azokra reagálni sem lehet – mondta. Azt leszögezte: nem összeollózta, hanem a saját vizsgálódásaiból vonta le a következtetéseit.

 

Varga Árpád elnökhelyettes egy Horváth Andrással készült interjúból idéz a tegnapi tájékoztatón
Varga Árpád elnökhelyettes egy Horváth Andrással készült interjúból idéz a tegnapi tájékoztatón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.