Széles Gábor csatát vesztett

A milliárdos zalacsányi idegenforgalmi fejlesztésnél már a kerítést szabálytalanul húzta fel.

Fennakadt saját kerítésén Széles Gábor. A Zalacsányban milliárdos idegenforgalmi fejlesztésekről ábrándozó nagyvállalkozó rögtön az első „kapavágásnál” bajba került. A Keszthelyi Járásbíróság friss ítélete szerint legalábbis már a Batthyány-kastélyt és a szomszédos villaparkot elválasztó dróthálót is szabálytalanul feszítették ki. Ezen pedig az sem változtat, hogy a kastélytulajdonost képviselő SGH Vagyonkezelő Kft. nyáron megszerezte a járási építésügyi hivatal fennmaradási engedélyét az építési, illetve örökségvédelmi határozat nélkül épült kerítésre. A bíróság ugyanis az engedélyek hiányával még nem is foglalkozott.

A szabálytalanul létesült kerítés fennmaradási engedélyt kapott, de azt is megtámadták
A szabálytalanul létesült kerítés fennmaradási engedélyt kapott, de azt is megtámadták

Az elsőfokú ítélet pénteken látott napvilágot. A járási bíróság a villapark-tulajdonosok pertársaságának kérésére vette napirendre a néhány százezer forintos kerítés ügyét, amely a Fővárosi Kormányhivatal, valamint a Batthyány-kastéllyal mint műemlékkel foglalkozó Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ illetékeseinek is borzolja a kedélyét.

Lapunk úgy tudja: a felperesek érdemi panaszáig el sem jutottak. A kerítésépítést ellenzők létszámban nagyobb, szavazati arány tekintetében mégis alulmaradó csoportja azt szerette volna, ha a kisebbségi jogok sérelmére hivatkozva rendelik el a kerítés lebontatását. A bíróság azonban e helyett olyan formai hibákat talált, amelyek miatt a kerítés eleve meg sem épülhetett volna.

A bíróság szerint a kastély és a villaparki apartmanok tulajdonosainak közgyűlését eleve szabálytalanul hívták össze. Így a gyűlés önmagában is érvénytelen volt. És a hibákat tetézte az is, hogy a közgyűlésen részt vevők szavazatait jogszerűtlenül számolták össze. Ennek nyomán fordulhatott elő, hogy az egyik számlálás eredménye szerint az SGH Kft.-nek megadták a lehetőséget a kerítés megépítésére, a másik összeadás szerint viszont bármekkora többségben is volt Széles Gábor csapata, az oszlopállításhoz, drótháló kihúzásához nem volt meg a támogatottsága.

Mindez látszólag mellékes, mert a társasházi közgyűlés idején a sokak által kifogásolt kerítés már állt. Vagyis a tulajdonosok sajátos időutazáson vettek részt, amikor voksoltak a villaparkot bekerítő drótfonat dolgáról. Ami után már szinte csak a történeti hűség kedvéért kell elmondani, hogy a kerítést egyszerre vizsgálta meg a Zala Megyei Kormányhivatal két járási építésügyi hivatala is. Utólag az sem sokat számít, hogy az ügyet felvállaló zalaegerszegiekről valahogy kiderült: területileg nem illetékesek. Míg a helyükre beugró keszthelyiek megállapították ugyan a szabálytalanságot, de valami okból mégis kiadták a kerítést megmentő fennmaradási engedélyt is.

Az SGH nyáron megnyert egy csatát, pénteken pedig elvesztett egyet. A járásbíróság határozata ugyanis azt jelenti, hogy Széles Gábor választhat: vagy elbontja a kerítést, és befejezi a felesleges harcot, vagy ami valószínűbb, megfellebbezi az elsőfokú döntést. Ha az utóbbi mellett tör lándzsát, a kerítés megmaradhat. Fel kell azonban készülnie arra is, hogy a lakópark ingatlantulajdonosai nem csak egy vasat tartanak a tűzbe. A pertársaság egy másik keresetet is postára adott. A Zala megyei építéshatóságnál megtámadták a kastélyt és a villaparkot elválasztó drótakadály fennmaradási engedélyét. Ha az SGH itt is csatát veszít, még az is lehet, hogy a kerítést el kell bontani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.