Hírvilág

Hívások az „igazgyöngyökért”

A Magyar Telekom adományvonalának kedvezményezettje az év két utolsó hónapjában az Igazgyöngy Alapítvány, amely az ország egyik legelmaradottabb részén, a berettyóújfalui kistérségben működtet művészeti iskolát. A tehetséggondozás mellett sajátos, művészalapú személyiségfejlesztéssel – különös tekintettel a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre – sikeres oktatási és integrációs modellt valósít meg. Az oktatási intézmény a kistérség 23 településéről mintegy 600, szociális hátrányban élő gyereket tud fogadni.

A hello holnap! Adományvonal a 13688-as számon érhető el. A hívás és az SMS-küldés díja 100 forint, azt teljes egészében a kedvezményezett szervezet kapja.

Ingyenes tréningek

Az OTP Fáy András Alapítvány O. K. Központ ingyenes interaktív pénzügyi tréningjein az idei tanévben tízezer középiskolás vehet részt. A szakemberek olyan ismereteket adnak át a fiataloknak, amelyek segítségével a jövőben tudatosabban kezelhetik saját pénzügyeiket és valósíthatják meg céljaikat. Az újszerű és meggyőző oktatási módszerek kiegészítik a megszokott tanórákon szerzett tapasztalatokat. A középiskolások számára fontos, hogy életkorukra szabott, egyszerűen befogadható, gyakorlatba könnyen áthelyezhető ismereteket szerezzenek. Éppen ezért az oktatók a pénzügyi, gazdasági tudást játékos, interaktív eszközökkel, az életszerű, diákokat érintő témákat elemezve adják át.

Fogadj Örökbe Egy Macit

Az azonos nevet viselő alapítvány idén harmadik alkalommal rendezi meg jótékonysági aukcióját, amelyen ismert személyek gyermekkori mackóját és egy személyes tárgyát árverezik el. A bevételt megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítésére, új munkahelyek létrehozására fordítják. Időpont: 2013. december 3. 18 óra, helyszín: Danubius Hotel Gellért.

BŐVEBBEN: www.fogadjorokbeegymacit.hu

Az önkéntes munka bajnokai

Minden második norvég (52%) végez önkéntes munkát, derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Deloitte könyvvizsgáló cég Párizsban, az egyesületek és alapítványok 8. nemzeti fórumán tett közzé. A világ egyesületi struktúráinak elemzése című tanulmány húsz ország gyakorlatát vette górcső alá. Az önkéntesség terén Norvégiát Nagy-Britannia követi, ahol a felnőtt lakosok 30%-a vállal önkéntes munkát, a harmadik Svédország (28%). A lista végén Japán (nem egészen 1%), India (2%) és Marokkó (4%) található. A tanulmány öt európai egyesületi modellt határoz meg (skandináv, Rajna menti, angolszász, mediterrán, keleti). A 65 milliós Franciaországban 1,3 millió egyesület működik, a 82 milliós Németországban ezek száma 580 ezer.

Nem mindegy, hogyan élünk

Október végén Budapesten tartotta szakmai fórumát a City Hungary, ahol különböző szakterületek és szektorok vezetői osztották meg tapasztalataikat a magyar városok fenntarthatóságával kapcsolatos eszközökről és módszerekről. A rendezvényen meghirdették A Holnap Városáért díjat, amelyre öt kategóriában december 9-ig lehet pályázni.

BŐVEBBEN: www.fenntarthatokozossegek.eu

Tájfun: 1353-as adományvonal

Az előzetes becslésekhez képest dupla annyian, kétmillióan maradtak fedél nélkül a világ eddigi legpusztítóbb tájfunjának elvonulása után a Fülöp-szigeteken. Az ázsiai országban nemzetközi segélyszervezetek munkatársainak százai dolgoztak erejüket megfeszítve a helyzet mihamarabbi, viszonylagos normalizálódásáért –köztük voltak az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai, a Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja és a Vodafone Csoport Alapítvány szakemberei.

A nemzetközi összefogásban megvalósuló segélyprogramot Magyarországon a 1353-as adományvonalon lehet támogatni (egy hívás ára 250 forint), illetve az Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565 számlaszámán („Tájfun” megjelöléssel).

BŐVEBBEN: www.segelyszervezet.hu

Félmilliárd forint öt egyetemnek

A Mol Nyrt. három év alatt félmilliárd forinttal járul hozzá öt magyarországi egyetem működéséhez. Az erről szóló stratégiai megállapodást az olajtársaság irányítói, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezetői írták alá.

A megállapodás értelmében a Mol szakemberei oktatóként dolgoznak majd több karon, illetve a cég a régióban egyedülálló módon finanszírozza olyan természettudományos képzési programok elindítását, amelyek nemzetközi szinten is versenyképes tudást adnak az olaj- és gáziparban elhelyezkedni vágyó hallgatóknak. A Mol a hazai egyetemekkel 2007 és 2009 után ezúttal harmadszor kötött együttműködési megállapodást.

A digitális világ tanárai

A gyermekek tudatos és biztonságos internethasználatának oktatásával kapcsolatos pályázatot hirdetett meg a Media-Smart Hungary és a Telenor Magyarország óvodapedagógusok, tanítók és általános iskolai tanárok számára. A jelentkezéseket két lépésben várják. A pályázók 2014. január 15-ig regisztrálhatnak óvodai és általános iskolai kategóriában a www.digitalisvilag.hu honlapon. Pályázati anyagukat, amely a Digitális világ című oktatási segédanyag használatát, hatékony pedagógiai alkalmazását mutatja be, 2014. március 16-ig nyújthatják be. Az eredményhirdetés időpontja 2014. április 9.

BŐVEBBEN: www.digitalisvilag.hu

Inkább jótékonykodnak

Erősen visszaestek az ajándékozásra szánt karácsonyi megrendelések, és kisebb összegűek is lettek: a megkeresett cégek alig ötöde ajándékoz karácsonykor, holott tíz éve még kétszer ennyien költöttek reklámajándékra – derül ki a Promo Data K . idei, 2300 cégre kiterjedő országos kutatásából.

A reprezentatív felmérés szerint a cégek nagy része egyáltalán nem költ ilyen célra, a nagy nemzetközi vállalatok pedig mind gyakrabban jótékonysági célra fordítják az ajándékozásra szánt, a korábbinál jóval kisebb összeget. Az ajándékok között továbbra is dominálnak a hagyományos termékek: a cégek 37%-a vásárol bort, pálinkát vagy italt, 27% iroda- és írószert, 13% nyomtatványt, naptárakat vagy CD-t vesz, 15% költ édességre, csokoládéra, bonbonra. Az exkluzív vagy luxuscikkre vonatkozó ajánlatkérés mindössze 1-2%.

MVM: adomány kis betegeknek

Idén 141 millió forinttal támogatta tizennégy, beteg gyermekeket segítő szervezet, kórház, egészségügyi intézmény és alapítvány munkáját az MVM-csoport. Az adományokat a szervezetek képviselői a Millenáris Parkban vehették át, ahol a tartósan kórházi kezelésre szoruló, fogyatékkal élő vagy már gyógyult gyerekek és családjaik számára a vállalatcsoport Élménynapot rendezett. Ötvenmillió forintos támogatásban részesült a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, 25 milliót kapott a Down Alapítvány, 16 milliót pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

10-10 millió forinttal gazdálkodhat a Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekgyógyászati Klinikája, a Bethesda és a Heim Pál Gyermekkórház. A fennmaradó összeget az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, a Gondolkodj Egészségesen Alapítvány, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Központi Fizioterápiás Osztálya, a Daniló Sportegyesület, a Lovasterápia a Fogyatékkal Élőkért Egyesület és a Kézenfogva Alapítvány kapta.

Óvodai továbbképző program

Cukorbeteg gyerekek óvodai gondozására felkészítő ingyenes továbbképző programot indított Belevalók címmel óvodapedagógusok számára az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Az oktatási napokon diabetológus szakorvos, dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek ismertetik egy cukorbeteg mintanapját, mintaétrendjét. A programban emellett szituációs gyakorlat, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése is szerepel.

Az oktatóanyag az alapítvány online felületein is elérhető lesz. A kezdeményezés fontos, hiszen 2014 szeptemberétől életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a hároméves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába. Az óvónőképzésben nem szerepel ilyen speciális program.

Beindult az Élelmiszerlavina

Országszerte tízezer nehéz sorsú ember jutott zöldséghez az Élelmiszerlavina program jóvoltából. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában részt vevő önkormányzatok és civilszervezetek földjein dolgozók az elmúlt hetekben csaknem száz tonna terményt takarítottak be. Az összefogásra épülő program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők szakmai felügyelettel burgonyát, cukkinit, uborkát, paprikát és paradicsomot termeltek, az előállított élelmiszert pedig odaadták a környéken élő hátrányos helyzetűeknek. A pályázók 31,5 hektáron gazdálkodtak, s mintegy kétezer embert vontak be a munkába.

Színházzal a beteg gyermekekért

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) idén ismét megtartja jótékonysági estjét a Vígszínházban. A 2013. december 12-i rendezvényen a Popfesztivál 40 című egyfelvonásos zenés darabot mutatják be. Az emelt díjas – 25 000 Ft-os – jegyek megvásárlásával a nézők a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját támogatják.

Korszerű műszerek

Az idén húszéves fennállását ünneplő Béres Alapítvány kilencedik alkalommal rendezte meg jótékonysági estjét, amelynek teljes bevételét a Tűzoltó utcai gyermekklinika új intenzív osztályának korszerű felszerelésére, egy defibrillátor és egy újraélesztő készülék megvásárlására fordították. Magyarországon évente 250-300 kisgyermeknél diagnosztizálnak daganatos betegséget, ezek több mint felét a klinikán kezelik. A súlyos állapotban lévő gyermekek ellátása a nemrégen felújított és kibővített intenzív osztályon történik. A készülékeket Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke adta át dr. Szabó András professzornak, a klinika igazgatójának.

Felelős Társadalomért Program

A KPMG ezzel a címmel ötödik éve írt ki pályázatot, amelyen ezúttal oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi területen tevékenykedő közhasznú nonprofit szervezetek és a civil alapítású társadalmi vállalkozások indulhatnak. Előnyt élveznek a hátrányos helyzetű gyermekek egészségét vagy pénzügyi, gazdasági fejlesztését kiemelten kezelő szervezetek. A KPMG a nyerteseknek ingyenes szakmai támogatást, működési költségeik fedezésére fordítható pénzadományt és informatikai eszközöket nyújt.

Beadási határidő 2013. december 10., az eredményhirdetést 2014. január 10-én tartják. A pályázatokról egy munkatársakból álló zsűri dönt.

BŐVEBBEN: www.kpmg.com.hu

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.