Mégis forgalmazható a koreai pénztárgép

Versenypiac marad a pénztárgépeké. A hétfői határidőre – gyakorlatilag az utolsó pillanatban – a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) végül megadta az engedélyt az Alt Cash Kft. NE300-as típusjelű online kasszájának forgalomba hozatalára.

Ezt hetek óta lebegtette a hivatal egy hiánypótlás miatt. A jogerős forgalmazási engedély mellett megtiltotta e kassza, valamint egy másik modell, az NE270 forgalomba hozatalát. Utóbbitól később visszavonták az engedélyt. Most az Alt Cash és a Japan Cash is zöld utat kapott az NE300 típussal, így több tízezer kiskereskedő menekült meg egyelőre attól, hogy drágább pénztárgépet kelljen rendelnie, valamint hogy elbukja a jelenlegi gépekre befizetett előleget. Az Alt Cash közleményben tudatta: minden megrendelést teljesít, s tartja magát ahhoz is, aminek fejében támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól: tízezer gépet százezer forint alatti áron hoznak forgalomba.

Ismeretes: jókora botrányt okozott az MKEH lépése, amely miatt bizonytalan helyzetbe kerültek a kereskedők. A botrányt az okozta, hogy az MKEH elmulasztotta tájékoztatni a nyilvánosságot arról: csak feltételesen adta meg az Alt Cashnak az engedélyt. (S másoknak is.) Így az Alt Cashtől összesen 80 ezren rendelték meg a koreai gyártmányú online pénztárgépeket. Ezután a szabályozó azzal hozta lépéskényszerbe a kiskereskedőket, hogy megállapította: csak november 25-ig engedélyezett online-kasszatípusra lehet szerződést kötni a kiskereskedőknek. Ennek nyomatékaként nemrégiben megállapították, hogy az érvényes online kasszák megrendelése hiányában súlyos pénzbírság, vagy éppen boltbezárás lehet a szankció. Sőt a NAV honlapján létre is hoztak egy felületet, amivel a megrendeléseket koordinálják, s amin csak a forgalmazható géptípusok szerepelnek.

A sajátos helyzetet a konkurencia is megpróbálta kiaknázni. A kiemelkedően jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező LA Kft. ezekben a napokban hirtelen rárepült az Alt Cash ügyfélkörére: sajtóközleményekben tudatta, hogy „segítséget nyújt” az „Alt Cash bajba jutott ügyfeleinek”, ami annyit tett, hogy gépei árából ad 25 ezer forint kedvezményt. Információink szerint az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) és a Budapesti Iparkamara is felszólalt az ügyben, ezt követően született meg a döntés. Ugyan a kiskereskedők eredetileg az Alt Cash 270-es modelljére kötöttek szerződést, azonban a szerződésben – úgy tudni – olyan kitétel is olvasható, hogy más, később engedélyezett és forgalomban hozott Alt Cash típusra is érvényes lehet. Közben az Alt Cash Kft. benyújtotta újraengedélyezésre a visszavont 270-es modellt is, így elvileg később erre is szerződni tudnak majd a kiskereskedők. Azt nem tudni, hogy az utolsó pillanatig lebegtetett típusengedély és a NAV „figyelmeztetései” miatt hány kiskereskedő bontott szerződést az Alt Cashsel és szerződött át a kormányközeli konkurenciához. A kasszák ügye a parlamentben is téma volt, de új konkrétum már nem hangzott el: Cséfalvay Zoltán államtitkár annyit közölt egy interpellációra adott válaszában: örül, hogy rendeződött a helyzet.

Cséfalvay Zoltán örül
Cséfalvay Zoltán örül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.