A tartozás rendezése tanulható

Áramdíjtartozást felhalmozott családok számára hirdetett tartozásrendező programot a Családjainkért Alapítvány az E.ON felkérésére.A projekt a pénzbeli segítség mellett képzéssel is támogatja a családokat annak érdekében, hogy – miután tartozásukat rendezni tudták – a későbbiekben gazdálkodásuk tudatossá, tartozásuk rendezése tartóssá, fenntarthatóvá váljon.

Ismert probléma, és sajnos mindennapos: sok család kerül olyan helyzetbe, hogy átmeneti vagy hosszabb ideig pénzzavarba kerül, gonddá válik a számlák fi zetése, majd egyre nagyobb teherként nehezedik rájuk a felhalmozódott tartozások súlya. Ezen igyekszik segíteni a maga eszközeivel az E.ON-csoport, amely folyamatosan keresi annak módját, miként tudja megkönnyíteni fogyasztói számára a fennálló tartozásaik kiegyenlítését.

A vállalatcsoport 2012-ben Háló elnevezéssel indította útjára pályázati programját, amely azóta az ország több részén sikerrel debütált, s amely egyre tovább gördül. Legújabb állomása Tatabánya és környéke (Gyermely, Héreg, Környe, Szárliget, Szomor, Tarján, Várgesztes, Vértessomló és Vértesszőlős), ahol az érintett családok számára november 20-tól vált lehetővé a kezdeményezéshez való csatlakozás. Az egyedülálló tartozásrendező program külföldön is figyelmet keltett: 2013-ban elnyerte az Európai CSR-díjat.

– A nehéz helyzetben lévőknek nemcsak direkt pénzügyi támogatást adunk, hanem be is vonjuk őket abba a folyamatba, amelynek célja, hogy segítséggel talpra tudjanak állni. Az anyagi támogatás mellett arra ösztönözzük a családokat, hogy maguk is aktívan vegyenek részt az adósságrendezésben. Nem csupán átmeneti segítséget kapnak, hanem olyan tudást is, amelynek segítségével hosszú távon hatékonyan tudnak gazdálkodni, és újra a munkaerőpiac aktív tagjaivá válhatnak – mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária kommunikációs vezetője.

A programba olyan családok jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy együttműködnek a testre szabott, egyéni hátralékkezelési terv kialakításában és annak megvalósításában, és a program segítségével rendezik harminc- és kétszázezer forint közötti tartozásukat. Ahhoz, hogy a családok élete tartósan stabilizálódjon, a program fontos eleme az oktatás, amelynek során a jelentkezők elsajátíthatják az eredményes családi gazdálkodás részleteit, illetve olyan képzésben való részvétel, amely igazodik a munkaerő-piaci igényekhez. Mindez az egyes családok gazdálkodásának átvilágításával és szakértőkkel folytatott konzultációval párosul – s mint a korábbi tapasztalatok mutatják, az eredmények nem maradnak el.

A programban való részvétel további feltétele, hogy a családban legyen legalább egy kereső, hiszen az előrelépésre csak így van esély. A pályázatok beadási határideje 2013. december 20. A pályázatok elbírálása a rendelkezésre álló összeg erejéig folyamatos. A pályázat részleteiről a www.csaladjainkert.hu oldalon található információ.

Támogatói háttér: Az E.ON anyagi támogatását élvező program a dunántúli kistérségben a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ közreműködésével valósul meg. A központ szakemberei kiemelt szerepet vállalnak a családok kiválasztásában, végigkísérik a programot, s a családok sorsát azután is figyelemmel követik.

A nehéz helyzetben lévők nemcsak direkt pénzügyi támogatást kapnak, hanem maguk is aktívan részt vesznek a folyamatban
A nehéz helyzetben lévők nemcsak direkt pénzügyi támogatást kapnak, hanem maguk is aktívan részt vesznek a folyamatban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.