Németh Szilárd kiűzi a rezsidémont a társasházakból

Németh Szilárd újra módosítja a rezsiszámla kinézetére vonatkozó, még hatályba sem lépett rendelkezéseit –derült ki a fideszes rezsibiztos szombati tájékoztatóján. Eszerint az új kinézetű rezsiszámlák színére immár nemcsak képernyő-, hanem nyomdai kódokat is megszabnak a közműcégek számára.

Az idén már sokadszorra módosított formai előírásoknak megfelelő számlákat az érintett társaságoknak január 1-jétől kell saját költségükön legyártani. A képviselő azt is támogatná, ha a vakok és gyengén látók Európában először Braille-írású közműszámlát kapnának.

Február 15-től a társasházi, lakásszövetkezeti közös képviselőknek is egy pontosan előírt tájékoztatót kell jól láthatóan kifüggeszteniük arról, hogy a ház mennyit takarított meg a rezsicsökkentés révén. A betűről betűre előírt formátum szarvas nyelvtani hibával indít, hisz címként „Hírdetmény”-t ír elő, „Hirdetmény” helyett. Januári hatállyal 20 százalékos rezsicsökkentést érvényesítenek a házak közös helyiségeiben található berendezések – így például liftek vagy közös világítás – áramfelhasználására és a közös használatú kémények ellenőrzésére. Emellett az önkormányzatokat is kötelezik arra, hogy a bérleményeikben lakók számára érvényesítsék a rezsicsökkentést. A rezsibiztos – úgymond, a félreértések tisztázása végett – az eddiginél is pontosabban definiálja a rezsicsökkentés fogalmát.

Németh Szilárd kérdésünkre leszögezte: jövő év áprilisa előtt támogat egy következő lakossági árcsökkentést is. Azt azonban nem tisztázta, e szándéka miként viszonyul korábbi bejelentéséhez, miszerint a jövőben a legfontosabb díjtényezők nem változnának. Kérdésekre cáfolta, hogy a Fidesz-frakció már döntött volna a rezsicsökkentés alaptörvénybe foglalásáról.

A nonprofit közszolgáltatások pontosítására irányuló, sokadszor elhangzott felvetésre ez alkalommal azt mondta, nem nonprofit, hanem „no profit” közszolgáltatásokban gondolkoznak, vagyis ha valaki „ilyen tevékenységet” végez, annak hasznát a szolgáltatásba kell visszaforgatnia. Mint köztudomású, az energiacégek „ilyen tevékenysége” évek óta veszteséges, azt egyéb üzleteikből tartják fenn és csak az ebből esetlegesen megmaradó összeg a csoportszintű profit.

Nem nonprofit, no profit – magyarázza a rezsibiztos
Nem nonprofit, no profit – magyarázza a rezsibiztos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.