Kudarcos koncesszió

Nem járt túl nagy sikerrel az állam, amikor – húsz év után – némi pénzt akart keresni a bányakoncessziókon. Négy kiírt lehetséges szénhidrogénmezőből háromra érkezett ajánlat – a Szegedi-medence délkeleti területére nem.

A három, geotermikus célokra felajánlott telekből kettő maradt pártában. Így összesen négy területre hat pályázat érkezett. Értesülésünk szerint a Mol és egy az országban jelenleg nem aktív nemzetközi bányacég adott be ajánlatokat. Szollár Domokos, az energiatársaság kommunikációs igazgatója csak annyit árult el lapunknak, hogy a Mol is pályázott bányászati koncessziókra.

Olyan bányatelkekért indultak ringbe, amelyekben üzleti és szakmai lehetőséget láttak – hangsúlyozta, de konkrét területneveket nem kívánt említeni. A kiírók ígérete szerint a pályázatokról 90 napon belül döntenek. Úgy tudjuk, akkor sem kötelesek egy beadványt elfogadni, ha az adott területre az az egyetlen ajánlat. A viszonylagos sikertelenség szakértők szerint várható volt. Lapunknak már a pályázat meghirdetésekor jelezték, hogy nem lesz hatalmas az érdeklődés, hiszen Magyarország területét már megkutatták, nagy felfedezések nem várhatók.

Az elmúlt húsz évben a kutatási jog ingyenes adományozással volt megszerezhető: az állam nem kért külön pénzt a próbálkozásért, mondván, siker esetén ott van neki a bányajáradék. Most azonban némi többletbevételre szeretne ebből is szert tenni. Sikeres pályázatok esetén a mostani koncessziókból is származhat akár milliós bevétele is a büdzsének. A kormányzat erről most nem is kíván lemondani.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a pályázatok beadását követően egy salátatörvényben a bányászati koncessziós eljárásokat több ponton módosító szabályokat nyújtott be. Ezek alapvetően könnyítenek a későbbi kiírásokra pályázók helyzetén. A változtatásokat az ágazati szakértők alapvetően üdvözlik, egyszersmind a mostani kiírás előkészítetlenségének bizonyítékát látják benne.

Mások szerint viszont eme módosítások sem hárították el az érdeklődőket alapvetően elriasztó környezetvédelmi akadályokat. E szerint például a most kiírt tételek mindegyike érint Natura 2000-es területet. Így a környezetvédelmi hatóságok bizonyosan megakadályozzák, hogy a mostani nyertesek tényleges bányászati engedélyhez jussanak – szól az érvelés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.