Az állás: Kétszázhúsz online gép

Mindössze 220 pénztárgép napi forgalmi adatait látja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – közölte a Portfolio.hu-val az adóhatóság. Vagyis, két és fél hónap alatt 215 kiskasszát sikerült bekötni a NAV-hoz, szeptember közepén még lapunk arról számolt be, hogy öt gép üzemel.

A jelek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium és a NAV illetékesei még mindig hisznek abban, hogy megvalósítható az idei átállás, de ezzel lényegében egyedül maradtak. A kereskedők és a forgalmazók is tudják: lehetetlen az év hátralévő bő egy hónapjában, a karácsonyi szezonban kétszázezer kiskereskedő igényét kiszolgálni.

Az átállásból 95 milliárd forintos többletbevételt tervez idénre a tárca – papíron.Hétfőtől a NAV honlapján is lehet pénztárgépet rendelni: bár az erről szóló rendelet csak november 15-én született, a rendelési felület kialakításából kitűnik, hogy a hatóságnál már hetekkel ezelőtt tudták, mit tervez a szakminisztérium, s elkezdték az ehhez szükséges informatikai fejlesztést. Kérdéseinkre szerda estéig a NAV nem tudta megmondani, hogy hányan rendeltek rajtuk keresztül pénztárgépet.

Pedig az internetes rendszerből adatot lekérni elvileg rövid művelet volna. Meglepődésre nincs ok: korábban a NAV csak megbecsülni tudta, hány kiskereskedő kötelezett a pénztárgépcserére, annak ellenére, hogy létező és időről időre jelentéseket tevő adóalanyokról van szó. A NAV bevallási rendszerén keresztül jelenleg 17 gép rendelhető – ebből 14-ben az adattovábbítást a Mobil Adat Kft. végzi.

Ezen gépek adóügyi egységei közül tizenháromét gyártotta a Sagemcom. Az árak és a feltételek is hasonlatosak – 25 vagy 50 ezer forint előleget kell fizetni. A versenyt a Szintézis Zrt. két, illetve a Prior Cash Kft. egy Novatek gépe jelenti. Ebben a három egységben a T-Mobile az adattovábbító és a Tekinvest Holding az adóügyi egység gyártója. Csak ez utóbbiaknál van az indulóár 130 ezer forint alatt.

A lapunk által megkérdezett piaci szereplők szerint a gyártás és a kiszállítás rögzített időpontjait figyelembe véve jövő év április–májusra lehet leteríteni a magyar piacot, az pedig nyitott kérdés, hogy ezek a gépek mikortól tudnak kommunikálni a NAV szervereivel. A késlekedés fő oka, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal pont annak a gépnek vonta vissza az engedélyét, amelyből egyedül volt tízezres nagyságrendű legyártott, elérhető kassza. Így erősen kérdéses, hogy teljesül-e a 2014-es büdzsében az online átállástól várt ambiciózus, 180 milliárdos bevételi többlet is.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal tegnap sem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy pontosan milyen hiányosságok miatt vonták vissza az Alt Cash gépeinek az engedélyét, s arra sem, kikből áll az engedélyeket elbíráló bizottság. Közben lépett a konkurencia is: az erős kormányzati kapcsolatokkal bíró LA Kft. megpróbálja elszipkázni az Alt Cash ügyfeleit. A cég „segítséget nyújt”: a saját, de ismeretlen eredetű (gyártója a cég honlapján sincs megnevezve) Inspur 320FECR típusú gépük vételárából elengednek 25 ezer forintot, de az ára így is százezer forint fölött marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.