Választás bizalmi szállítókkal

Titkok lengik körül a 2014-es országgyűlési és EP-választásokat. A lebonyolításért felelős Nemzeti Választási Iroda (NVI) több tíz-, esetenként százmillió forintos nagyságrendű megrendelésekkel tömte ki titokban kiválasztott szállítóit. De jutott a feladatokból a kormányzati cégeknek is.

A tavaly államosított IdomSoft Zrt. és a Magyar Posta Zrt. állítólag szabályos közbeszerzésen kapott megrendelést. Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva azonban tíz évig nem tudhatjuk meg, hogy mit vásároltak, és amit vettek, mire használható, ugyanis az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága mentesítette az uniós szabályok alól ezeket a beszerzéseket.

Újraszámlálásért kiáltani idő előtti lenne, de azt sem lehet vitatni, hogy az NVI beszerzéseit a 2010-es kormányváltást követően kétszer is nemzetbiztonsági fontosságúvá minősítették, így ez esetben kerülhették a közbeszerzéseket. A Népszabadság megkeresésére a hivatal tartózkodóan a kötelező minimumot árulta el vásárlásairól. Nem maradt titok például, hogy a 2014-ben esedékes országgyűlési, illetve európa parlamenti választások ürügyén idén októberig mintegy 930 millió forintot költöttek, és ebből 550 millió forintnál is több jutott a verseny nélkül kiválasztott beszállítóknak. Költhettek volna többet is. Két mentesített beruházásra, köztük egy 230 millió forintos keretösszegűre, még sort sem kerítettek.

Vitán felül áll, hogy az NVI informatikai hálózatának és eszközeinek fejlesztésére a választási rendszer átalakítása megfelelő apropót teremtett: a 2014-ben már egyfordulós választások, a korábbinál kisebb parlament, elég hivatkozási alap lehet néhány milliárd forint elköltésére.

Kétségeket legfeljebb az ébreszthet, hogy a választások tisztességes lebonyolításáért felelős szervezet közléseiből éppen az nem derül ki, mire ment el titokban az adófizetők pénze. Például, hogy pontosan mit is vásároltak 416,9 millió forintért a Zalaszám Kft.-től. Mert az csak a felületes érdeklődőnek lehet válasz, hogy a cég vállalkozási szerződése a 2014-es országgyűlési és európa parlamenti képviselő-választás „pénzügyi, logisztikai lebonyolításához”, illetve „az NVI alapfeladatainak” ellátásához szükséges szoftverek továbbfejlesztésére, működtetésére, „egyes szoftverkomponensek és speciális szakértői tevékenység” biztosítására szól.

Hasonló a helyzet az NVI régi partnerének számító IdomSoft Zrt. 375 millió forintos szerződésével is.

A tavaly decemberben 1,3 milliárd forintért államosított, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. érdekeltségébe sorolt cég, az országgyűlési választásokra tervez rendszereket, kiterjeszti és teszteli az NVI meglévő hálózatát és üzemeltetési szolgáltatásokat nyújt. Hogy pontosan mit csinál, ebből nem derül ki, de akad más érdekesség is. Például, hogy szerződésének megkötésénél a választási iroda közlése szerint nem éltek a közbeszerzés alóli mentesítés lehetőségével. A korábbi közlések szerint ugyanakkor „rendkívüli sürgősségre” hivatkozva, a beszerzésre más szállítót meg sem hívtak.

A Magyar Posta is örülhetett az NVI megrendelésének. A társaságtól 53,9 millió forintért „egyetemes postai szolgáltatásait” vették igénybe. És az állami vállalat partnere, a Szenzor Számítóközpont Kft. is üzlethez jutott. A honlapján magát a posta „elismert és minősített” beszállítójaként bemutató vállalkozás 59,9 millió forintért, közbeszerzés nélkül kapta meg a lakcímmel nem rendelkező választópolgárok névjegyzékbe vételét szolgáló tájékoztatás, és formanyomtatvány kiküldésének feladatát. A nemzetbiztonsági felmentéssel végrehajtott beszerzések sorát pedig egyelőre az ATOLL Technologies Kft. zárja. A cég a Választási Ügyviteli Rendszer (VÜR) azonnali fejlesztésére és telepítésére szerződött közbeszerzés nélkül 73,4 millió forintért.

Az országgyűlési választásokig fél év sem maradt, így nem lenne meglepő, ha a következő hónapokban az NVI az idő rövidségére hivatkozva rendkívüli sürgősséggel, nemzetbiztonsági felmentéssel újabb beszerzéseket indítana. Kifogást legfeljebb a bennfentesek emelhetnének, hiszen ők tudják, hogy a választási „recept” hozzávalóit megvásárolták-e már. A hivatalon kívülről viszont csak annyit látni: miközben a 2014-es választásokra eddig nagyjából egymilliárd forint ment el, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint 2010-ben 16 közbeszerzés nyomán 3,4 milliárd forintot fizettek ki. Igaz, az NVI honlapján megjelölt beszerzések összege ezt nem adja ki.

 

A 2010-es választásokra 3,4 milliárd forintot költöttek el
A 2010-es választásokra 3,4 milliárd forintot költöttek el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.