Ultimátum a boltoknak

Tízezreket bukhatnak a kiskereskedők, akik önhibájukon kívül rossz pénztárgépet rendeltek. Összesen 80 ezer megrendelést kell lebonyolítani jövő hétfőig az adóhatóságnál. Az új berendezések 100-150 ezer forintba kerülnek, a mulasztókra súlyos bírság vár, akár az üzletüket is bezárathatja a NAV.

Több tízezer kiskereskedőnek adott ultimátumnak is beillő határidőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A honlapra kitett tájékoztatás szerint egy hetük van új gépet rendelni azoknak, akik nem tudták megfelelően kitalálni, hogy a korábban jóváhagyott gépek közül melyiknek lesz később is engedélye. Akik olyan gépet rendeltek, amelynek végül visszavonták a forgalmazási jogosultságát, most – egy újabb rendeletváltoztatás után –a NAV-nál igényelhetnek másik online kasszát.

Összesen 80 ezer megrendelést kell lebonyolítani jövő hétfőig az adóhatóságnál. Az új berendezések 100-150 ezer forintba kerülnek, a mulasztókra súlyos bírság vár, akár az üzletüket is bezárathatja a NAV.

A koreai gyártmányú gépeket kínáló Alt Cash Kft.-től azután vonták meg a forgalmazás jogát, hogy lejárt a kasszarendelésre adott október végi határidő. A több tízezer érintettnek így két választása van. Ha biztosra mennek, rendelnek másik cégtől, és megpróbálhatják a már kifizetett harmincezer forintos előleget visszaszerezni. De reménykedhetnek abban is, hogy a hátralévő öt napban az Alt Cash megkapja a végleges engedélyt egy másik gépére, és mégis tőle tudnak vásárolni. Ez szintén rendelkezett korábban engedéllyel, most pedig nem lehet forgalmazni. De itt még változhat a hivatal álláspontja.

Azt nem tudni, várható-e további gépek engedélyének visszavonása is – erre a kérdésünkre nem kaptunk választ az illetékes Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH). A szervezet, amikor az Alt Cash gépeivel kapcsolatos lépéseit indokolta, bevallotta, amit nyáron még határozottan cáfolt. Úgy adott jogerős engedélyt a gépre, hogy közben eltitkolta: hiánypótlást írt elő, azaz a kassza nem felelt meg a hatályos rendeletnek. Az nem derült ki, mi volt a hiányosság.

Kérdeztük a hivatalt, de arra sem kaptunk választ, hogy kik vettek részt a kasszák engedélyezésében. Pedig részben az ő felelősségük, hogy a hazai kiskereskedőket 2,4 milliárd forint kár érheti. Az Alt Cash már 28 ezer gépet behozott az országba, a fejlesztést és a gyártást pedig alighanem a 80 ezer megrendelt gép 30 ezer forintos előlegéből előfinanszírozta. Kérdéses, hogy most a cég képes lesz-e az előlegek visszafizetésére. Ha nem, felelős lehet a kárért a forgalmazó, amely nem tájékoztatta az ügyfeleket a hiánypótlás előírásáról, de ugyanúgy az MKEH is. Hiszen feltételhez kötött engedélyeket adott ki, miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) erről szóló rendeletében nincs szó arról, hogy ilyen eljárásra mód volna. A hivatal mindenesetre elmulasztotta tájékoztatni a nyilvánosságot az engedély visszavonásának lehetőségéről.

Felvethető az NGM felelőssége is, amely augusztus végén több mint 30 millió forinttal támogatta a céget. Az Alt Cash vállalta, hogy tízezer pénztárgépét 100 ezer forintos áron dobja majd piacra. Ezzel az árak letörésére törekvő tárca telekürtölte a nyilvánosságot. Az addig engedélyezett kasszák ugyanis egyetlen lengyel gyártó termékei voltak. (Ezekbe az adóügyi ellenőrző egységet a Sagemcom, az internetkapcsolatot pedig a Mobil Adat Kft. biztosítja.)

Az Alt Cash a minisztériumi támogatást kihasználva egyébként villámgyors terjeszkedésbe is kezdett, ennek köszönhetően 80 ezresre hízott szerződésállománya. A lengyel Novitus gépekkel házaló forgalmazókkal eközben csak néhány ezren szerződtek. Ezt követte az engedély visszavonása – minden határidő után. Az Alt Cash Kft. fellebbezett az MKEH határozata ellen, de elbukott. Már a jogorvoslat elbírálása alatt volt olyan eset, amikor a NAV ellenőrei figyelmeztették a kiskereskedőt, hogy a koreaiak kasszája helyett másikat kell rendeljen.

A NAV bevallási rendszerén keresztül egyébként jelenleg 17 gép rendelhető - ebből 14-ben az adattovábbítást a Mobil Adat Kft. végzi, és ezen gépek adóügyi egységei közül 13-ét gyártotta a Sagemcom. Az árak és a feltételek is hasonlatosak (25 vagy - két esetben - 50 ezer forint előleget kell fizetni) ezekre. A versenyt a Szintézis Kft. két, illetve a Prior Cash Kft egy Novatek gépe jelenti. Ebben a három egységben a T-Mobile az adattovábbító és a Tekinvest Holding az adóügyi egység gyártója - és érdekes módon csak ezeknél van az induló ár 130 ezer forint alatt.

 A listára még az időközben engedélyt kapott magyar kassza, a Komondor kerülhet fel. Ez a Fema-Cas Bt. fejlesztése, amelynek tulajdonosa, a Pénztárgép.Com Kft. idén július óta működik ötszázezer forintos tőkével. A bt. már régebben a piacon van, tavaly a mérlege szerint 90 ezer forint nyereséget ért el.

Bírságra számíthatnak, akik nem rendelnek időben új kasszát
Bírságra számíthatnak, akik nem rendelnek időben új kasszát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.