Nemzeti papírbolt

Tizenkettőtől huszonötezer forintig terjedő összeget fizethet a dohánycsempész egyetlen doboz cigarettapapírért, a kiszereléstől függően. De túl ezen százsorosára nőhet – az eddigi ezer forintról százezer forintra –a vágott dohány illetéktelen birtoklásáért járó bírság is az utolsó pillanatban elfogadott adótörvény-módosítás nyomán.

A kormány rendkívüli szigorítással próbál valahogy úrrá lenni a trafikrendszer elindítása óta elburjánzott dohány-feketepiacon. Mint arról korábban beszámoltunk, piaci közvélekedés szerint mára a csempészáru piaci részaránya a korábbi 4-5 százalékról jóval 10 százalék fölé nőtt, közben a július óta üzemelő „nemzeti trafikok” közül sokan csak vegetálnak. Ugyan a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselője korábban már arról nyilatkozott, hogy őszre helyrebillent a dohány-kiskereskedelem szerkezete, azonban a tegnap a kormány javaslatára hirtelenjében elfogadott adómódosítások mást mutatnak. Az igen komoly szigorítással a kabinet láthatóan a feketepiacon kelendő, olcsó, sodrós termékeket próbálja visszaszorítani.

A jövőben a cigaretták töltésére szolgáló berendezéseket csak adóraktári engedéllyel lehet tartani, illetve vásárolni, de ugyanígy a dohány exportját, kivitelét, tárolását is engedélyhez köti a jogszabály. A cigarettatöltő berendezés engedély nélküli értékesítését 0,5–50 millió forintig büntethetik. Szigorodik a sodrós, kiegészítő termékek eladása is: a jövőben csak a koncessziós nemzeti trafikokban lehet majd cigarettapapírt, dohánysodrót forgalmazni. A csempészeten kapott nepper súlyos összegeket kockáztat: egy darab illegális cigarettapapír –levelenként – 500, a dohánysodrók illegális eladása pedig darabonként 15 ezer forintos büntetéssel jár. (Mivel a sodrós papírt jellemzően 25-50-es csomagokban árulják, így a bírság egyetlen doboz után 12,5–50 ezer forintig terjedhet.)

A jelek szerint a kormány komoly veszélynek érzékeli a internetes cigarettakereskedelmet is. A törvényjavaslat egy pontjában úgy bővítik ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkörét, hogy az a postai küldemény súlya, feladási helye, illetve címzettje alapján a felbontatlan küldeményt erre speciálisan kiképzett kutyákkal is megvizsgálhatja, és ha a NAV úgy ítéli meg, hogy a küldeményben dohány lapulhat, akkor azt visszaküldhetik a feladónak.

Trafik Budapesten: a hálózat működik, a legális forgalom csökken
Trafik Budapesten: a hálózat működik, a legális forgalom csökken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.