A piacnak tartozunk

Alig sikerült lenyomnia a GDP 80 százaléka alá az államadósságot a magyar kormánynak az IMF-hitelek visszafizetésével (lásd keretes anyagunkat), máris emeli vissza. Kétmilliárd dollár értékben értékesített 10 éves futamidejű dollár-kötvényeket tegnap az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. az amerikai piacon. A kibocsátás megszervezésére a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs kapott megbízást. A kibocsátás egyszerre volt siker és kudarc. A befektetői érdeklődés a magas hozamfelár (az irányadó amerikai államkötvény rátája felett még 3,5-3,6 százalékpontot ígértek) miatt nagy volt, tízmilliárd dollárnyit jegyeztek volna le, de csak kétmilliárdra volt szükség. Így az eredetileg tervezettnél kisebb hozamon is elkelt a kötvény, a Reuters szerint 3,25 százalékpontos lett a felár, így 5,95 százalékos kamatot kell fizetni a következő két évben. Ez még mindig picit drága, bár azért kedvezőbb a korábbinál.

A februári dollár-kötvény kibocsátás során 1,25 milliárd dollár értékben adott el Magyarország ötéves lejáratú kötvényt, 3,35 százalékponttal fizetve többet a referenciahozamnál (összesen 4,125 százalékos kamatot). A tízéves kötvény esetében – amelyből akkor szintén kétmilliárd dollárnyi fogyott – a hozamfelár 3,45 százalékpont, a fix kamat pedig 5,375 százalék lett. Vagyis: most kisebb felár mellett lehetett elhozni a pénzt (ami jó), de az amerikai állampapírok hozamának emelkedése miatt összességében mégis többet kell fizetni.

Amennyiben az IMF-től vettünk volna fel kölcsönt, szakértők szerint 2-3 százalékponttal alacsonyabb kamatért tehettük volna meg. Ez idénre 23 milliárd forintos kamatfizetési többletet jelent: ez az önállóság ára. Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint is sokat fizetett Magyarország a hitelért. A másodpiacon a tíz éves hazai dollárkötvények most 5,7 százalékon forognak, s a forintkötvények is 5,8 százalékos hozam mellett kelnek el. – A magasabb ár azt jelzi, hogy az állam nagyon szerette volna értékesíteni a csomagot – véli Gabler. Szerinter a kétmilliárd dolláros aukció a GDP arányos bruttó államadósság értékét mintegy 1,5 százalékkal emeli, azaz a mutató ismét visszakúszik a 81 százalékos sávba.

Rontott az árfolyam

Az államháztartás adóssága a GDP 79,7 százalékára csökkent szeptember végére. Elemzők 80,4 százalékot vártak. A jegybank számításai szerint 23 088 milliárd forintra mérséklődött a bruttó, konszolidált, névértéken számított adósság, a megelőző három hónaphoz képest ez 161 milliárd forintos csökkenés. A javulás oka, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak idő előtt, idén augusztusban 2,1 milliárd eurót fizettünk vissza. A forint gyengülése 123 milliárd forintot tapasztott az adóssághegyhez. Az adósságmutatót az MNB saját GDP-becslése alapján számította ki, így az még sokat változhat, tekintve, hogy a KSH kiugróan magas, 1,7 százalékos harmadik negyedéves növekedésről adott hírt múlt csütörtökön. (K. B.)

Orbán Viktor nyáron Tusnádfürdőn jelentette be, hogy idő előtt kifizetjük az IMF-hitelt. Drága az önállóság
Orbán Viktor nyáron Tusnádfürdőn jelentette be, hogy idő előtt kifizetjük az IMF-hitelt. Drága az önállóság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.