Hiányos magyar átalakulás

Magyarország komoly fejlődési potenciállal rendelkezik, a befektetői hangulatot viszont lehetne javítani – mondta a Népszabadság és az MTI londoni tudósítóinak adott interjúban Sir Suma Chakrabarti. Az EBRD elnöke hétfőn érkezik Magyarországra, Orbán Viktor, Matolcsy György és Varga Mihály mellett tárgyalásokat folytat majd az OTP és az Erste Bank vezetőivel is.

− Hogyan értékeli a magyar gazdaság helyzetét?

− Nagyon sok múlik a gazdaságpolitikai környezeten. Egy nemrégiben elvégzett kutatás Magyarországot csak az 54. helyre tette a legkedveltebb üzleti partnerek sorában, míg az EBRD célországaira szorítkozó felmérésben a 15. helyen, azaz a lista első felének vége felé végzett. Utam egyik célja, hogy meghallgassam a politikusokat és főbankárokat, megértsem, hogyan alakítják a befektetési klímát. Ennek alapján el lehet majd gondolkozni, mivel járulhat hozzá az EBRD a versenyképesség javításához. Magyarország komoly fejlődési potenciállal rendelkezik, a befektetői hangulatot viszont lehetne javítani.

− Tervezi, hogy egy befektetőbarátabb megközelítésre bátorítja a politikai vezetést?

− Ezeket a kérdéseket fel fogom vetni, mert fontosak abból a szempontból, hogyan haladjon előre az EBRD magyarországi tevékenysége. A pénzügyi szférában a legnagyobb hangsúly a kis- és középvállalkozások finanszírozására esik majd. Az energiaszektorban bevezetett intézkedések felvetik az állam részvételének, befolyásának szempontjait. De félremagyarázás lenne úgy beállítani, hogy az EBRD boldogtalan az adóintézkedések miatt. Több ország is előállt hasonló kísérletekkel, és meg kell várni, amíg ezek hatása világossá válik.

− Úgy tűnik, lekerült a napirendről az EBRD térségbeli kivonulásának a kérdése, és az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott célországok nem követik a 2007-ben „érettnek nyilvánított” Csehország példáját.

− Tudomásul kell venni, hogy minden ország más és más, és egyéni megközelítésre van szükség. A „felnövésről”, az egyes országokba irányuló közvetlen befektetések befejezéséről, a helyi képviselet bezárásáról külön-külön, az alkalmas pillanatban kell dönteni. Az elemzők által elvégzett kutatások szerint Magyarország azon országok közé tartozik, ahol még hiányosságok tapasztalhatók az átalakulásban. Az EBRD sokat segíthet a második vonalhoz tartozó vállalatok fejlődésében. A bank válaszút előtt áll magyarországi tevékenységével kapcsolatban, és szeretném meghallgatni tárgyalópartnereimet arról, mely területekre szeretnének koncentrálni.

Sir Suma Chakrabarti
Sir Suma Chakrabarti
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.