Pert és milliárdokat veszítettek

Újabb, a héten már a második devizahiteles pert veszítette el másodfokon az OTP. Ezúttal a Fővárosi Törvényszék ítélt az adós javára. Kiss-Gáll Éva, a felperes ügyvédje az Indexnek elmondta: a bíróság mind az árfolyamréssel, mind az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban ügyfelének adott igazat. A banknak és az adósnak el kell számolnia egymással.

Az OTP-nél megkeresésünkre közölték: az első fokon eljáró bíróság a banknak adott igazat, a hitelintézet nem ért egyet a törvényszék döntésével, ezért felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához. A héten a Szegedi Ítélőtábla is az OTP ellen döntött egy devizahiteles perben. A másodfokon eljáró bíróság közbenső ítéletével érvénytelenítette a bank egyoldalú kamatemeléseit. A pénzintézet a döntés miatt szintén a Kúriához fordult.

A pénzügyi-gazdasági válság kezdete óta először, az idei harmadik negyedévben megállt az OTP-csoport hitelportfóliójának romlása. A kilencven napnál régebben nem törlesztett kölcsönök aránya 20,6 százalékra mérséklődött az előző három hónapban mért 20,8 százalékról –mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Bencsik László vezérigazgató-helyettes. A csökkenéshez az is hozzájárult, hogy az OTP nem teljesítő hiteleket értékesített a harmadik negyedév során. Bár csoportszinten javult a mutató, Magyarországon még nem állt meg a hitelportfólió romlása: a nem teljesítő hitelek aránya a júniusi 17,6-ról szeptember végére 17,9 százalékra nőtt.

A tegnap publikált adatai szerint az OTP-csoport az idei harmadik negyedévet 10,8 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséggel zárta, amely 73 százalékos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest, és 74 százalékkal marad el a tavalyi azonos időszak eredményétől. A nyereséget több egyszeri tétel, leginkább az ukrán leánybank értékének részleges leírása csökkentette. Ezek nélkül a profit 42,2 milliárd forint lett volna, amely csaknem megegyezik az egy évvel korábbival, két százalékkal marad el attól.

Az OTP magyarországi tevékenységének jövedelmezősége tovább csökkent, és javulásra jövőre sem igen számíthat a bank. A havi kétszer, összesen 150 ezer forintig biztosított ingyenes készpénzfelvétel becslése szerint 2014-ben tízmilliárd forint körüli bevételkiesést okoz a banknak. További kétmilliárdot bukik azon a pénzintézet, hogy a pénzforgalmi törvény módosításával januártól csökken a kártyás fizetések után felszámítható bankközi jutalék is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.