Hárommilliárd a digitálisan rászorulóknak

Az utolsó fillérig elköltötte a médiahatóság azt a pénzt, amelyből a rászorult családokat támogathatta a digitális átállásban. A korábban becsült 50-100 ezer háztartás helyett mintegy 143 ezerben, 2,5 milliárd helyett 2,8 milliárd forint értékben segíti elő a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a zavartalan televíziós vételt azt követően, hogy november elsejétől megszűnt a földfelszíni analóg műsorszórás.

A nemrég lekapcsolt területek vételkörzetében még hó végéig igényelhetnek ingyenes beltéri egységet és beszerelést a rászorulók, hogy jelenlegi tévéjükkel nézhessék az ingyenes digitális csatornákat. A lekapcsolás második ütemével érintett területen élőknek és a későn ébredőknek is segít az NMHH az átállásban, folyamatosan bírálja el a kérelmeket és folytatja a beszereléseket – válaszolta lapunk kérdésére a hatóság.

Az NMHH a csak földi sugárzású tévécsatornákat néző háztartások számát eredetileg 539 ezerre becsülte. Az Antenna Hungária még ennél is több, nyolcszázezer háztartásról tudott. Náluk az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg adásán kívül más adó nem jött be. A támogatásért közülük is csak azok jelentkezhettek, akik rászorulónak minősültek.

Korábban Barcs térségében létrehoztak egy tesztterületet az átállás modellezésére, s az itteni tapasztalatok alapján kalkulálta az NMHH 50-100 ezerre a rászoruló háztartások számát. Emellett a KSH-t is megbízták azzal, hogy az érintett térségekben személyesen mérje fel a rászorulókat, alighanem ennek köszönhető, hogy a korábban becsültnek a másfélszerese jött ki végeredményként.

A földfelszíni műsorszórást végző Antenna Hungária adatai szerint a földi sugárzás továbbra is megtartja piaci részesedését, minimális volt azok száma, akik elhagyták a földfelszíni platformot, és kábeles vagy műholdas terjesztésre álltak át. Pedig a rászorulók ehhez is kaphattak támogatást. A fizetős, kiegészítő csomagokat kínáló, de szintén a digitális földi sugárzáson alapuló MinDig TV Extra szolgáltatásra immár csaknem 130 ezren fizetnek elő a két évvel ezelőtti indulás óta.

A digitális átállásról még 2007-ben döntött az Országgyűlés, az eredeti 2011-es határidőt azonban nem lehetett tartani, s mivel Brüsszelben több halasztást már nem engedélyeztek, az idén végeznek is a munkálatokkal. Az átállásról szóló törvény értelmében az államnak valahogyan gondoskodnia kellett arról, hogy a rászoruló háztartások a megváltozott vételi lehetőségek ellenére is korlátozások nélkül nézhessenek tévét. Az eredeti elképzelések szerint ennek érdekében az Antenna Hungáriának mint a digitális műsorterjesztés lehetőségét elnyerő cégnek kellett volna kidolgoznia egy kedvezményes részletfizetési konstrukciót, végül azonban az NMHH szerződést módosított a vállalattal, mentesítve azt ettől a kötelezettségétől.

Igaz, pluszvállalásként reklámhadjáratot kellett indítania a közmédiában több százmillió forint értékben. Az NMHH pedig úgy döntött, hogy a rászorultaknál ingyen szerelik be a szükséges eszközöket, s ehhez technikai támogatást is adnak: a helyszínen betanítják azok használatát, később pedig 8–17 óra között telefonos tanácsadást vehetnek igénybe. A támogatott készülék, annak beszerelése és a hozzáadott technikai támogatás értéke áfa nélkül 19 700 forint háztartásonként. A szerelő céget az NMHH közbeszerzésen választotta ki: a 2008-ban alapított DigitalRadio Kft. eredményeinek is jót tesz a megbízás, hiszen tavaly mindössze 42 millió forint volt az árbevétele.

Júliusban az ország középső részén, november elsejével pedig a keleti és a nyugati régiókban kapcsolták le az analóg adókat. Előbbiben 63 370, utóbbiban 79 630 eszközt szereltek fel állami pénzen, vagy biztosította a hatóság a digitális vétel elérését a választható előfizetéses szolgáltatón keresztül.

A földi sugárzás azonban nem szűnt meg: a digitális multiplexekben hét adó fogható jobb minőségben – a régi televíziókészülékek esetében ehhez szükséges egy 6-10 ezer forintos beltéri egység és egy speciális antenna. 

A váltás háztartásonként húszezer forintba került
A váltás háztartásonként húszezer forintba került
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.