A NAV-nál kell kasszát rendelni

Sürgősen új pénztárgépet vásároltatna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik ellenőre egy kiskereskedővel.

Sürgősen új pénztárgépet vásároltatna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik ellenőre egy kiskereskedővel, aki – pechére – az Alt Cash Kft. gépét rendelte meg. Lapunkat egy, a retorzióktól való félelme miatt névtelenséget kérő kereskedő tájékoztatta erről. Mint ismert, ennek a kasszának a forgalmazási engedélyét kiadta, majd hetekkel később értékesítését megtiltotta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH).

A Sam4S NR270 típusú gépet igénylő kereskedőt annak ellenére szólították fel új kassza rendelésére, hogy a forgalmazó a hírek szerint fellebbezett a hivatali határozat ellen, vagyis a tiltás nem jogerős. A NAV ellenőre erről láthatóan nem vett tudomást, és sürgős intézkedésre szólította fel a jogkövető kereskedőt. Arról nem tudunk, hogy ez az eljárás központi utasítás volt, vagy az ellenőr magánakciója.

Az továbbra sem tudott, hogy miért vonta vissza az MKEH az Alt Cash kasszáinak jogerős forgalmazási engedélyét. A hivatal ezzel a legkeresettebb gépet vonta ki a forgalomból. A hírek szerint az eddig is jelen lévő Sam4S gépek igen kapósak voltak: a cég mintegy 80 ezerre kötött szerződést, ami a teljes cserére szoruló pénztárgépállomány közel fele. Igaz, az ő gépeikben nem az a SIM kártya van, amelyet a Mobil Adat Kft. menedzsel. E cég egyik tulajdonosának sporttársa a NAV informatikai elnökhelyettese. A lengyel Novitus gépekkel házaló konkurencia alig néhány ezres rendelésállományt tud felmutatni. Ez azonban a NAV fellépése nyomán gyorsan változhat.

A pénztárgépkáoszról a tegnapi Magyar Nemzetben nyilatkozott Pankucsi Zoltán, az NGM helyettes államtitkára, aki – bár még csak pár tucat online pénztárgép működik – az áfabevételek növekedését máris a NAV-bekötés számlájára írta, mondván, a kereskedők elkezdenek egyre több bevételt bevallani. Megerősítette lapunk korábbi értesülését is, miszerint a minisztérium a NAV-ra bízná a jövőben a pénztárgéprendelések lebonyolítását. (Munkatársainktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.