Voksolás előtt "nagyobbat szól"

Egyre kevésbé látszik valószínűnek, hogy a kormány még az idén előáll a devizahiteles probléma átfogó kezelését célzó javaslattal, így marad a kiterjesztett árfolyamgát. Elsőként a múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy csak a jogi feltételek tisztázása után lehet gazdaságilag is rendezni a devizahitelesek helyzetét, az utóbbi időben a témában született ellentétes bírói döntések miatt ugyanis bizonytalanság alakult ki.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető most hétfőn a Kúria várható jogegységi döntéseinek fontosságát hangsúlyozta, míg tegnap a parlamentben egy napirend előtti felszólalásra válaszul Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára elmondta, hogy az Európai Bíróság jövő tavasszal hozhat döntést egy devizahiteles üggyel kapcsolatban, s az alapvető iránymutatással szolgálhat a kérdésben.

Az egyik kormánypárti képviselő lapunknak tegnap azt valószínűsítette, hogy a devizahitelesek helyzetének átfogó rendezését, a devizaalapú hitelek kivezetését szolgáló mentőcsomaggal valószínűleg csak a választások előtt nem sokkal áll elő a kabinet. Egyrészt mert úgy „nagyobbat szól”, másrészt akkor annak költségei – amennyiben érintik az államot – már nem a 2013-as, hanem a jövő évi költségvetést terhelik.

Bármilyen okból is halogatja a döntést a kormány, az biztos, hogy egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy a Kúria jogegységi döntésekkel tegyen rendet az eltérő bírói gyakorlatokban. A múlt héten például a Fővárosi Törvényszék első fokon olyan indoklással döntött az OTP javára egy devizahiteles perben, amely a közelmúltban a Pécsi Ítélőtábla által hasonló ügyben hozott másodfokú ítéletnek ellentmond.

Az indoklás szerint például a bank joga a szerződés egyoldalú módosítására annak jogszabályi elismerése, hogy hosszabb távú megállapodás ideje alatt szükség van olyan mechanizmusra, amely biztosítja azt, hogy szolgáltatás és ellenszolgáltatás esetében az értékegyensúly fennmaradjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.