Lesz-e európai pénzgyár?

Ahogy a múlt héten, úgy most is egy kamatdöntő ülés lehet a hét legfontosabb makrogazdasági eseménye. A Magyar Nemzeti Bank helyett azonban most az Európai Központi Bank (EKB) döntése érdekli a világpiacot, hiszen kamatdöntő ülés következik.

Nagy valószínűséggel az alapkamat 0,5 százalék marad, de érdekes lesz a döntést magyarázó értékelés. A legfrissebb adatok alapján tovább csökkent az inflációs nyomás az eurózónában (az előzetes októberi adat 0,7 százalékos árindexet mutat), a munkanélküliségi statisztikák pedig szertefoszlatták a reményt a munkaerőpiaci fordulattal kapcsolatban. A nyári csökkenést a munkanélküliek számában „újraírták”, a felülvizsgált statisztika szerint nyáron is többen váltak munkanélkülivé.

A kettő együttese további nyomást helyez az EKB-ra, hogy likviditásnövelő intézkedésekről döntsön a közeljövőben – jegyezte meg Szaniszló Bálint, az OTP Bank elemzője. Ilyen változásra azonban leghamarabb 2014 elején érdemes számítani – tették hozzá az előzőekhez a CIB Bank munkatársai. Az Egyesült Államokban a munkaerő-piaci adat, illetve az előzetes, harmadik negyedéves GDP-statisztika lesz érdekes. Dacára a gyenge szeptemberi munkaerő-piaci teljesítménynek, a harmadik negyedévben folytatódhatott az amerikai gazdaság jó ütemű növekedése.

A kérdés a negyedik negyedév lesz: a kormányzati leállás, illetve a költségvetési bizonytalanságok miatti lakossági és vállalati bizalomvesztés hatására aligha valószínű, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben elindítja a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program kivezetését. Sándor Dávid, a KBC Securities szenior elemzője szerint a kormányzati kényszerleállás hatása akár 0,3-0,5 százalék lehet a negyedéves GDP-ben.

Heves dollárgyengülést okozott a kormányzati leállás miatt két és fél hetes csúszással (október 22-én) megjelent szeptemberi amerikai munkaerő-piaci adat. A vártnál jóval alacsonyabb havi bővülés meggyőzte a piaci szereplőket arról, hogy decemberig szinte biztosan nem módosít monetáris politikáján a Fed – és a költségvetési bizonytalanság várható januári visszatérte miatt nagy valószínűséggel akkor sem.

Elemzői vélemények szerint októberben újfent jócskán csökkenhetett az amerikai gazdaság munkahelyteremtési képessége, ugyanakkor ennek csak akkor lehet érdemi piaci (a dollárt gyengítő) hatása, ha a részletes statisztika alapján kiderül: ebben a kormányzati leállás mellett egyéb fundamentális változásoknak is fontos szerepük volt – jegyezték meg az OTP Bank szakértői. Hazánkban szerdán a kiskereskedelmi forgalmi statisztikából tudhatjuk meg, hogy a szeptemberi adatok megerősítik-e a lendületesebb fellendülést vizionáló elemzők véleményét.

Csütörtökön az államháztartási egyenleget ismertetik – az októberi adat a tartalékok felhasználása szempontjából is érdekes lehet, miközben az éves egyenleg szempontjából kritikus, fontos bevételi adatok az év utolsó két hónapjában látnak napvilágot. A kormány által megszabott november 1-jei devizahiteles mentőcsomag-határnapot követően sűrűsödhetnek a – még nem véglegesített –központi megoldási javaslattal kapcsolatos kommentárok, illetve esetleges konkrét információk. Ezek érdemben meghatározhatják a magyarországi befektetők hangulatát, így a forint árfolyamára is hatással lehetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.