Felmondhatják a balesetet okozó autósok szerződését

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) foglalkozó mind a tizenöt biztosító – a péntek éjféli határidőig – meghirdette jövő január elsejétől hatályos új tarifáit.

Az alkuszcégek az első napok kalkulációi alapján jellemzően az átlagdíjak emelkedésére számítanak. A Netrisk.hu például akár 6-8 százalékos drágulást is elképzelhetőnek tart – az mindenesetre biztosnak látszik, hogy véget ér a tarifák hosszú évek óta tartó csökkenése. A Biztosítás.hu adatai szerint a tavalyi kampányban a középmezőnyben végző Groupama átlag tíz, a jól szereplő Genertel pedig öt-nyolc százalékkal emelt díjain az előző évihez képest.

Ennél a sztrádabalesetnél személyi sérülés nem történt, de az ütközésben vétkes vezetőnek mégis fájhat a feje
Kistelek, 2013. augusztus 18. Egy balesetnél helyszínelő kiégett rendőrautó és egy összetört terepjáró az M5-ös autópályán, a kisteleki lehajtó közelében 2013. augusztus 18-án, ahol korábban két személyautó ütközött össze. A helyszínre érkező rendőrautó megkülönböztető fényjelzést használva a külső forgalmi sávban állt meg. Ezt nem vette észre egy terepjáró sofőrje, és hátulról nekiütközött a szolgálati autónak, amely kigyulladt. Személyi sérülés egyik balesetben sem történt. MTI Fotó: Donka Ferenc

A Köbe, az Uniqa és a Wáberer négy-öt százalékkal drágított az új ügyfeleknek szóló tarifákon, míg az Aegon, a Posta és a Signal az inflációval azonos mértékben emelt. A K & H és az Union ugyan nem kér többet, mint tavaly, előbbi azonban 50 százalékkal magasabb pótdíjat vet majd ki januártól, mint idén. Csökkentést csak két társaság, az MKB és az Astra jelentett be. Az előbbi biztosító új ügyfeleknek szóló díjait tíz százalékkal mérsékelte, míg az utóbbi a piaci árakhoz igazította sajátját.

A díjtáblázatok bonyolultsága a korábbi évekhez képest nem csökkent, sőt a biztosítók a pontosabb szegmentálás érdekében új szempontokat is figyelembe vesznek. Ilyen például, hogy a minimáldíj mellett (amennyit mindenképp fizetnie kell az autósnak) bizonyos feltételekhez kötötten megjelent a maximumdíj is (vagyis egy kockázati szint fölé nem megy a szolgáltató), de megjelent a jobbkormányos autók pótdíja (az alapdíj háromszorosa), és bővül azon biztosítók köre is, amelyek a üzemanyag (benzin vagy dízel) szerint is különböző szorzószámokat alkalmaznak.

Továbbra is fontos szerepet kapnak a kedvezmények. A legnagyobb engedményt (akár 50 százalék) az egyéb biztosítások (casco, lakás- és életbiztosítás) együttkötésével lehet elérni, de sokat lehet spórolni az éves díj egyösszegű befizetésével, az elektronikus teljesítéssel, és az online kommunikációval is (egyenként tíz, de együtt akár 25 százalék). A kedvezmények mértékét a biztosítók idén is limitálják, új kötésnél általában 45-55 százalék a plafon.

Idén először további engedménnyel díjazzák azokat, akik a kampány első két hetében döntenek a váltás mellett. Az új díjak mellett az idei nagy kérdés a károkozók kezelése. Rájuk már nem lehet pótdíjat kivetni. A bónuszmalus-rendszer továbbra is érvényben marad, tehát a károkozó autós büntetése az, hogy két fokozattal lejjebb sorolják, s ennek megfelelően nő majd a biztosítási díja a következő évben.

A biztosítók viszont évfordulóra továbbra is felmondhatják bárki szerződését, így valószínűleg több biztosító is így tisztítja majd meg állományát a károkozó ügyfelektől. A felmondás tízezreket érinthet, mivel minden száz autósból négy kárt okoz – hívja fel a figyelmet a Biztosítás.hu. Több szolgáltató ráadásul az új tarifáiban idén komoly, esetenként százszázalékos pótdíjjal bünteti ezeket az autósokat – vagyis ugyan saját ügyfeleiket nem büntethetik pótdíjjal, azokat viszont igen, akiknek más biztosító emiatt felmondta a szerződését.

Kiegészítők a kínálatban

Az autósok számos új és régi kiegészítő biztosítással is találkozhatnak majd a kampányban, melyek 2–10 ezer forintért köthetőek. A legfontosabb kiegészítők: autópálya-casco, parkolásbiztosítás, minicasco, vadkár-kiegészítő, csak lopás esetén térítő casco- és kátyúkárbiztosítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.